Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна отримала найвищі нагороди у конкурсі "Монета року 2023" – які зразки перемогли

Українські дизайнери створили монети, які принесли найвищі нагороди у міжнародному конкурсі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна посіла перші місця в двох номінаціях у конкурсі "Монета року 2023"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У міжнародному конкурсі "Монета року 2023" Україна отримала дві найвищі нагороди.

Про це повідомив один з дизайнерів монет Олег Шупляк.

Що це за монети

Монети українських дизайнерів Владислава Ярового та Олега Шупляка посіли перше місце в номінаціях "Найкраща сучасна подія" та "Найхудожніша монета року". Вони були випущені у 2021 році до Дня Конституції та до Дня Незалежності України.

Монета номіналом 10 гривень, випущена до Дня Конституції України, виготовлена зі срібла. На аверсі зображено малий Державний Герб України, викарбуваний з локальної позолоти, та складений пазл, контурами якого є мікротекст із цитатами окремих статей Конституції України.

На аверсі зображено дзеркальні силуети, які уособлюють український народ. Монета була випущена в обіг 21 червня 2022 року, тираж складає 2 500 шт.

Монета до Дня Конституції України

Монета до Дня Конституції України

До 30-річчя Незалежності України була випущена монета номіналом 5 гривень. Для виготовлення використовувався матеріал нейзильбер. На аверсі монети дизайнери відобразили мальовничі поля у вигляді стилізованих орнаментів, лелек, малий Державний Герб України та логотип Банкнотно-монетного двору.

На реверсі зображено кольорову вишивану стрічку та напис "30 років Незалежності України". Введення монети в обіг відбулося 10 серпня 2021 року, тираж складає 50 000 шт.

Монета до Дня Незалежності України

Монета до Дня Незалежності України

Тепер Україна проходить до фінального раунду конкурсу та змагатиметься за престижний титул "Монета року 2023".

У світі хочуть створити нову валюту

Президенти Бразилії та Аргентини провели офіційну зустріч, де оголосили про намір створити спільну валюту, щоб зменшити залежність від американського долара чи євро.

Представники двох найбільших економік Південної Америки мають намір спільними зусиллями ввести в обіг нову валюту з робочою назвою "сюр" (південь). Якщо заплановане вдасться реалізувати, світ чекатиме створення другого за обсягом ВВП валютного союзу. Не варто чекати, що процедура завершиться за короткий проміжок часу: потрібні роки, аби валютний союз охопив всю Латинську Америку та зайняв одне з лідируючих місць у світі.

Взяти участь в ініціативі запрошено також інші країни Південної Америки, які допоможуть краще дослідити механізми торгової інтеграції валюти. У найближчій перспективі валюта існуватиме паралельно з бразильським реалом та аргентинським песо.

Раніше ми розповідали, що у світ випустили монету, присвячену Азовсталі. Також ми писали, яку монету продають в Україні за 45 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.