Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: скільки ветеранів буде після війни

Розповідаємо, скільки українців стане учасниками бойових дій

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується загальна мобілізація

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується воєнний стан та загальна мобілізація. Відповідно, всі, хто за віком підпадає під категорію військовозобов’язаних, можуть отримати повістки. Але не кожен, хто отримає повістку, може відправитися на фронт.

Про те, скільки буде ветеранів після війни повідомляє міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна в інтерв’ю для Соціальної інформаційної платформи.

Скільки буде ветеранів війни в Україні після війни

Лапутіна зазначила, що кількість учасників бойових дій може сягнути чотирьох мільйонів осіб. Також треба брати до уваги виплати для ще 5 осіб у разі одного загиблого воїна. Усі вони мають отримати відповідні соціальні гарантії.

Скільки було ветеранів в Україні до початку повномасштабного вторгнення

На початку війни в Україні було понад 400 тис. ветеранів та членів їх сімей.

"Проте, якщо брати всі категорії, тобто самих комбатантів, які безпосередньо брали участь в АТО/ООС, плюс решта категорій: учасники бойових дій на території інших держав, особи з інвалідністю, члени родин загиблих – якщо всіх порахуємо, буде до мільйона осіб", – розповідає міністерка.

Яку зарплату отримують військові

1 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що військові службовці отримуватимуть від 30 до 100 тис. грн грошового забезпечення.

Тож під час воєнного стану всім військовослужбовцям, крім основного щомісячного забезпечення, виплачується додаткова винагорода у розмірі 30 тис. грн на місяць. Проте це рішення не стосується військових строкової служби.

Військовослужбовці, які беруть участь у бойових діях або у проведенні заходів з національної безпеки та оборони, тобто знаходяться у гарячих точках, отримують 100 тис. грн на місяць.

Водночас, кілька разів були затримки із виплатами зарплат військовим. У Міноборони пояснювали, що це сталося через необхідність внесення змін до держбюджету-2022 та пообіцяли, що виплати продовжаться.

Що буде з пенсіями мобілізованих військових

Пенсії військовослужбовцям призначаються за специфічною процедурою, для якої навіть діє спеціальний закон із безліччю нюансів. У Пенсійному Фонді пояснили, що буде з пенсією, якщо військового призивають на службу повторно.

За законом, так звані військові пенсії призначаються та виплачуються військовослужбовцям після їх звільнення зі служби, яке зазвичай відбувається не у 60 років, а набагато раніше.

Якщо такий пенсіонер буде мобілізований на службу повторно, виплати не припиняються у таких випадках:

  • за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • за призовом резервістів в особливий період,
  • за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які нові виплати хочуть признати військовим. Також ми розповідали про пенсійні виплати для військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.