Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим хочуть призначити нові виплати – хто та як може отримати

Законопроєкт передбачає компенсацію мобілізованим за невикористані дні відпустки

Колаж: Pro Гроші

Компенсація військовослужбовцям за час невикористаної відпустки на роботі

Колаж: Pro Гроші

31 жовтня 2022 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про внесення змін до статті 24 Закону України "Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР, який стосується мобілізованих українців.

Документ опубліковано на офіційному сайті ВР.

Ініціаторами стали народні депутати, члени партії "За майбутнє". У тексті зазначено, що українці, яких мобілізували під час воєнного стану, мають право на отримання грошової компенсації за місцем роботи. А саме – виплату відпускних за всі дні невикористаної відпустки.

Зараз із працівниками розраховуються за період щорічної відпустки, яка залишилася неоформленою, і виплачують додаткову суму співробітникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, лише у випадку звільнення з посади.

Передбачається, що керівництво компанії/підприємства/закладу гарантовано буде компенсувати вищевказані виплати ще й у разі призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Законопроєктом також вносяться зміни, що стосуються призову керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів. Якщо ці особи до моменту мобілізації пропрацювали на посаді не менше 10 місяців, їх також забезпечать грошовою компенсацією за невикористані дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

Відпустка після демобілізації

Зауважимо, що статтею 119 Кодексу законів про працю передбачена можливість збереження місця роботи, посади і середньої зарплати разом з відпусткою працівникам, призваним на службу. Тобто військовослужбовець може після звільнення у будь-який зручний для себе час скористатися щорічним відпочинком у повному обсязі або частинами.

Виходить, якщо законопроєкт буде підтримано і впроваджено у життя, співробітник зможе обрати потрібний алгоритм – або виплату компенсації, або збереження відпустки з можливістю її подальшого використання.

Нагадаємо, військовий стан обмежує право працівників на надання їм щорічного відпочинку за вимогою. Стаття 12 цього ж Закону визначає, що роботодавець може відмовити людині у будь-якому виді відпустки, окрім потреби доглядати за дитиною та на період вагітності/пологів. Це передбачено у випадку, коли працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

До речі, оскільки особа фактично не працює за посадою в період мобілізації, проте за нею закріплено місце і зарплата, то такий час зараховується до стажу, що надає право на щорічну основну відпустку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке реальне покарання під час загальної мобілізації. Також ми повідомляли, хто з українок може подати заявку на пенсію раніше.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.