Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: топ-5 запитань щодо військової служби

Поки в Україні триває третя хвиля загальної мобілізації, українці задаються питаннями щодо військової служби

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Питання стосовно мобілізації, які хвилюють українців

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На фоні загальної мобілізації в Україні виникає багато різноманітних питань у громадян, особливо, військовозобов'язаних. Їх цікавить все, що пов'язано з військовою службою.

Сайт Pro Гроші відповідає на 5 найпоширеніших запитань стосовно мобілізації.

Кого можуть забрати на військову службу

Загальна мобілізація проходить у чотири етапи. В ці етапи призиваються українці різних категорій.

  • Перша черга оперативного резерву.

Це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року).

  • Друга черга оперативного резерву.

Це військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

  • Мобілізаційний резерв.

Це військовозобов’язані українці, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

  • Громадський резерв.

Це решта українців, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу. Їх можуть залучити для комплектування ЗСУ та інших військових формувань, але лише в особливий період. Цей етап застосовується лише у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни.

Хто по стану здоров'я не підлягає призову

Чи придатна людина проходити військову службу, може вирішувати тільки військово-лікарська комісія. У період воєнного часу перелік хвороб і станів здоров’я значно звужується.

  • Інфекційні захворювання

Це вірусні та кишкові інфекційні хвороби. Якщо у людини прогресуючий туберкульоз, то її повністю знімають з військового обліку.

  • Розлади психіки

Шизофренія, неадекватна поведінка внаслідок вживання психоактивних речовин, поведінкові розлади зі схильністю до патологічних реакцій, глибока розумова відсталість можуть призвести до повного виключення з військового обліку.

  • Злоякісні новоутворення

Прогресуючі злоякісні пухлини, доброякісні новоутворення з великими порушеннями функцій – все це означає, що людина не придатна до військової служби.

  • Недоліки зору та слуху

Повна глухота або глухонімота – обов’язкове виключення з військового обліку. Також хвороби склоподібного тіла та очного яблука, виражені анатомічні зміни, які призвели до порушення зорових або рухових функцій на очах.

  • Проблеми з травленням і органами дихання

При наявності хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, легенів, а також тяжкої бронхіальної астми, особу можуть визнати повністю непридатною до військової служби. Виразкова хвороба шлунку, грижі, хвороби стравоходу, печінки, кишківника також можуть вважатися підставою для непридатності людини до служби.

  • Шкірні хвороби

Людина вважається непридатною до військової служби при наявності таких хвороб як дерматит шкірного покриву, пухирчатка, герпетиформний дерматит.

Які бувають повістки та чим вони відрізняються

  • Повістка для уточнення даних

Така повістка не означає, що людину одразу відправлять на фронт. Вона лише зобов'язує громадянина з’явитися у ТЦК СП, щоб співробітники центру могли оновити особисті дані.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії

Цей медичний огляд допомагає визначити, чи придатна людина до військової служби. Якщо в результаті огляду лікарі виявляють хворобу, що не дозволяє людині ставати на військовий облік, то кожні 6 місяців вона зобов’язана звітувати до ТЦК СП про наявність цієї хвороби.

  • Повістка-призов на строкову військову службу

В такому документі повинні вказати час, коли призовника чекають у територіальному центрі комплектування. З собою необхідно мати паспорт, військовий квиток, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (у випадку його наявності).

  • Мобілізаційне розпорядження

Такий документ вручають громадянам, які повністю здорові в результаті проходження медичної комісії, та мають з'явитися у пункт дислокації протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Жіноча мобілізація

На військовий облік можуть стати жінки віком 18 до 60 років, які підходять за станом здоров'я та закінчили навчання на деяких спеціальностях (цей перелік затверджено Міністерством оборони України).

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, обов’язково повинні ставати на військовий облік. Інші жінки можуть стати на військовий облік лише за своїм бажанням.

Цільова мобілізація в Україні

Така мобілізація передбачає залучення громадян до ліквідації наслідків руйнувань окупантами на звільнених територіях. Після проведення розмінувань та аварійно-рятувальних робіт на звільнених територіях, призовники будуть там працювати весь період цільової мобілізації, на цей час за ними збережеться робоче місце, посада та заробітна плата.

Під час цільової мобілізації вони будуть виконувати такі завдання:

  • ліквідація наслідків воєнних дій у населених пунктах та на територіях, що зазнали впливу засобів ураження;
  • вжиття заходів щодо відновлення об'єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення;
  • визначення населених пунктів та районів, що вимагають проведення гуманітарного розмінування, маркування небезпечних ділянок, очищення (розмінування) територій;
  • залучення до ліквідації наслідків міжнародної допомоги.

Раніше ми розповідали, як готують бійців ЗСУ до служби. Також ми писали, що потрібно взяти з собою на війну. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.