Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія військовослужбовцям – чи зберігаються виплати при повторній мобілізації

Військовим призначається пенсія за вислугу років, по інвалідності або посмертно (отримують члени родини)

Фото: СБУ. Колаж: Pro Гроші

Пенсійні виплати військовим, яких повторно мобілізували

Фото: СБУ. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці, яких звільнили зі служби, мають право на отримання пенсійного забезпечення. Але постає питання, чи будуть його виплачувати у випадку повторної мобілізації.

Відповідь дають у Пенсійному фонді.

Військові можуть бути впевнені, що призначена після закінчення служби пенсія не зникне у разі повернення в армію. Людина все одно отримуватиме виплати, більше того – їх перерахують після демобілізації з урахуванням збільшеної вислуги років.

Українців можуть заново призвати у декількох випадках, зокрема під час загальної мобілізації в особливий період, якщо було підписано контракт або здійснюється призов резервістів. Право на пенсійне забезпечення не зникає з поверненням на службу, пізніше його переглянуть, беручи до уваги грошові надходження за посадою, яку обіймав військовослужбовець на момент повторного звільнення.

Щоб такий перерахунок здійснили, потрібно звернутися до уповноваженого органу силового міністерства або відомства, де оформили повторне звільнення, щоб вам надали грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років.

Це регулює ст. 2 Закону України від 09.04.19922262-ХІІ "Про пенсійне забезпеченні осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Особливості пенсійних виплат військовим

Соціальна виплата призначається після демобілізації військовослужбовця. В Україні існує три види пенсій, а саме за вислугу років, по інвалідності (якщо її отримали під час проходження служби) та коли військового визнають загиблим (призначаються родинам). Немає конкретної суми, яку нараховують кожному службовцю, адже розмір вираховується на основі кількох факторів:

  • заробітної плати за посадою;
  • військового звання;
  • відсотку надбавки за вислугу років;
  • щомісячних додаткових надбавок/доплат/премій/підвищення.

Але законодавство регулює правила нарахувань. Наприклад, якщо людина пішла у відставку за віком або станом здоров’я, вона може розраховувати на пенсію у розмірі 55% суми заробітку. Кадровим військовослужбовцям і мобілізованим за контрактом з вислугою 20 років і більше, встановлюється пенсія 50% суми грошового забезпечення. Зі збільшенням стажу підвищується виплата – плюс 1% за кожен рік стажу.

Вважається, що неможливо отримувати більше ніж 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Ця сума становить 20 930 грн у 2022 році.

Нагадаємо, що додати пенсійне посвідчення можна у застосунку "Дія" Там доступні документи, видані за віком, а також спеціальні, серед яких військові посвідчення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи планують посилювати мобілізацію та які спеціальності найбільш затребувані. Також ми повідомляли, що деякі пенсіонери отримають 10 місячних пенсій за раз.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.