Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Митний безвіз для зерна: куди Україна постачатиме продукцію без додаткових витрат

Розповідаємо, у яку країну Україна й надалі відправлятиме зерно, не сплачуючи мито за ввезення своєї продукції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українського зерна не буде мита в одній із країн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більша частина української сільськогосподарської продукції, яка надходитиме до Туреччини після 1 травня 2023 року, не обкладатиметься митом у 130%.

Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що майже усе українське зерно після прибуття до цієї країни відправляється далі на продаж. Тому за це зерно мито не сплачується. У відомстві також пояснили, що взагалі у Туреччині запроваджені два митні режими на імпорт:

  • для продукції, що планують віддати внутрішньому споживачу — ввозилася на пільгових умовах зі ставкою 0%, але з 1 травня ставка мита становитиме 130%;
  • для продукції на продаж іншим країнам яка до чи після перероблення — ставка мита залишається на рівні 0%.

У Мінагрополітики зазначають, що сільгосппродукція з України до Туреччини надходить якраз в рамках другого митного режиму. Тому за такі поставки мито сплачуватися не буде.

"Якщо говорити у відсотках, то зерна за першим режимом, на який повертається мито, до Туреччини йде близько 5% від усього експорту до цієї країни", — розповіли у відомстві.

Чи скасують в ЄС заборону на імпорт українського зерна

Наразі у Євросоюзі тривають дискусії щодо того, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина дозволять імпорт п'яти продуктів — це 80-90% імпорту з України.

За словами голови ЄС з питань сільського господарства Януша Войцеховського, якщо ці п'ять країн погодять усі умови угоди, то українське зерно знову пересуватиметься транзитом до інших країн.

Крім іншого, угода передбачає, що країни — найближчі сусіди України — дозволять перевозити зерно через свої території, а фермерам цих країн виплатять 100 мільйонів євро з фондів ЄС як компенсацію.

Чому імпорт українського зерна потрапив під заборону?

На днях заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснив редакції Pro Гроші, що країни, які пішли на такий крок, стикнулися з протестами місцевих фермерів та аграріїв. Відповідно, заборона на імпорт зернових з України може допомогти розвиватися аграріям цих країн.

Натомість для України усе може бути по-іншому, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита.

Після заборони імпорту знизиться попит, тому Україна може зазнати значних втрат. Якщо така тенденція збережеться, то не виключено, що криза розпочнеться вже серед вітчизняних аграріїв.

Раніше ми розповідали, що відбуватиметься з економікою України через "зерновий бойкот". Також ми писали про нову українську продукцію, яка потрапила під заборону в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.