Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрна криза не за горами? Економіст назвав головні причини заборони імпорту зерна в ЄС

Експерт пояснив, чому країни ЄС відмовляються від українського зерна та чи вплине це на міжнародні відносини

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Наразі країни ЄС хочуть дати можливість розвиватися власним аграріям

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Європейські країни одна за одною призупиняють імпорт зернових культур з України. Станом на 17 квітня вже три країни відмовилися від українського зерна, а саме Польща, Угорщина та Словаччина.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з доктором економічних наук, професором та заслуженим економістом України Олексієм Плотніковим та дізналася, що саме вплинуло на таке рішення європейських країн та як це відобразиться на міжнародних відносинах з Україною.

Чому інші країни тимчасово призупиняють імпорт зернових культур з України?

Річ у тому, що після початку повномасштабної війни Єврокомісія звільнила українське зерно від будь-якого мита на період воєнного стану. Якщо зерно з України надходить на внутрішній ринок інших країн, то воно стає більш конкурентним, зерно має високий попит, а місцеві зернові культури втрачають свої позиції та не продаються.

Зараз ми бачимо, що імпорт призупинили Польща, Угорщина та Словаччина, але на черзі ще Болгарія. В цих країнах відбулися протести місцевих фермерів та аграріїв, тому було ухвалено рішення про тимчасову заборону імпорту зерна з України, аби дати можливість розвиватися своїм аграріям, – зазначив експерт.

Що для України означає заборона імпорту?

За словами Олексія Плотнікова, для України це все досить сумнівно, адже наша країна мала певну опосередковану допомогу від Єврокомісії, а саме звільнення українського зерна від мита. Однак, наразі ці країни зробили те, що безпосередньо в інтересах їх власних товаровиробників.

Щодо стану України після заборони імпорту, то, звичайно, попиту стане менше, а отже ми можемо зазнати значних втрат. Якщо така тенденція спостерігатиметься й надалі, то не виключено, що відбудеться кризовий момент й серед наших аграріїв. Проте, все покаже час, – каже експерт.

Наразі є ще країни, які можуть експортувати зернові культури, окрім України, а саме Словаччина та Болгарія. Однак, все залежатиме від якості та попиту, з часом можна буде побачити, чи багато країн готові продавати зерно за межі своїх територій.

Чи можливе поновлення імпорту та коли це може статися?

Поновлення імпорту можливе, але за умови хоча б якогось мінімального мита. Насправді тут дуже широке поле для перемовин Єврокомісії з Міністерством аграрної політики України або з іншими зацікавленими особами. Проте, поки що не зрозуміло чи відновлять взагалі імпорт та коли це може статися. Наразі Україна лише намагається реагувати на те, що відбулося, – зазначив Олексій Плотніков.

Чи достатньо свого зерна в тих країнах, що відмовилися від імпорту?

Саме через те, що ці країни мають достатню кількість власного зерна, було ухвалено рішення про призупинення імпорту. Адже те зерно, що надходило з України, було дешевшим та якіснішим, а тому їх власне виробництво не користувалося таким високим попитом.

Як такі рішення можуть вплинути на міжнародні відносини?

Насправді питання щодо мита або імпорту виникає навіть в межах ЄС, проте, ніхто досі не вийшов зі складу Євросоюзу. Тобто, такі ситуації можуть траплятися й між іншими країнами, але при цьому вони продовжують залишатися в гарних відносинах, – наголосив Олексій Плотніков.

На думку експерта, тимчасова заборона імпорту не впливатиме на міжнародні відносини, наприклад, між Польщею та Україною. Тобто, це не буде вирішальним моментом, який повністю зруйнує все, що будувалося роками.

Раніше ми розповідали, що чекає на українську економіку через оголошений бойкот українському зерну. Також ми писали, що Україна відновила експорт електроенергії в Європу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.