Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бойкот триває: імпорт українського зерна заборонила ще одна держава ЄС

Заборона не поширюється на транзит товарів, тобто транспортування продовольства територією не зазнає змін

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Болгарія також проти імпорту зерна з України

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Слідом за Польщею, Угорщиною та Словаччиною імпорт українського зерна заборонила Болгарія. Це зумовлено порушенням основних виробничо-торговельних ланцюжків.

Деталі повідомив в.о. прем'єр-міністра Болгарії Гилиб Донєв, пише BNR.

Болгарія досі солідарна з Україною, але зобов’язана дбати про підтримку та захист місцевого бізнесу. Тому на невизначений час призупинила імпорт продовольчих товарів. Водночас обмеження не поширюється на транзит: перевезення зерна територією держави продовжуватиметься за сталими нормами.

"Основна причина в тому, що за останній рік, всупереч ідеї так званих "коридорів солідарності", значні обсяги продовольства залишилися в країні та порушили основні виробничо-торговельні ланцюжки. Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після введених аналогічних заборон з боку інших країн, можливе досягнення надзвичайно серйозних наслідків для болгарського бізнесу", – пояснив позицію Гилиб Донєв.

Він висловив сподівання, що у Брюсселі почують країни-члени, а саме Польщу Словаччину та Угорщину, і зрозуміють посил рішень стосовно імпорту. Головний аргумент – банкрутство місцевих виробників сільськогосподарської продукції не сприятиме поліпшенню ситуації в Україні, зате значно нашкодить бізнесу.

Реакція Єврокомісії

Односторонні дії країн-членів ЄС не знайшли підтримки в Європейської комісії. У заяві прес-секретаря йдеться про неприйнятність самостійних рішень щодо обмеження імпорту, адже "торговельна політика належить до виняткової компетенції ЄС, і в такі складні часи дуже важливо координувати та узгоджувати всі рішення у рамках Європейського Союзу". Нагадаємо, з Польщею вдалося домовитися принаймні про транзит зерна.

Болгарський міністр сільського господарства Явор Гечев висловив невдоволення щодо недобросовісної конкуренції з боку України. Він звернув увагу на неможливість однієї держави імпортувати продукти коштом іншої. Йдеться не лише про пшеницю, а про більшість культур, які до всього повинні проходити додатковий фітосанітарний контроль.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна відновлює експорт зерна та розповідав, з якою державою вдалося домовитися. Також ми повідомляли, що економіст назвав головні причини заборони імпорту зерна в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.