Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі країни оголосили бойкот українському зерну — що чекає на економіку

Данило Гетманцев наголосив, що втрати української економіки будуть ще більшими у разі приєднання до заборони інших прикордонних країн

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На Польщу та Угорщину, які нещодавно ввели тимчасове ембарго на ввезення українського зерна, припадало 14% всього аграрного експорту в першому кварталі 2023 року (в тому числі 12% по зернових та олії).

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев із посиланням на дані Державної митної служби.

За його словами, експорт аграрної продукції до Польщі за цей період склав 652 млн дол., в тому числі по групах 10-12,15 – 423 млн дол., до Угорщини – 268 і 225 млн дол. відповідно.

Данило Гетманцев наголосив, що втрати української економіки будуть ще більшими у разі приєднання до заборони інших прикордонних країн, насамперед Румунії, яка за підсумками 2022 року стала другою країною після Польщі за вартістю українського експорту аграрної продукції, в тому числі країною №1 за обсягами експорту зернових.

"Зокрема за підсумками минулого року, експорт зернових в Румунію збільшився майже в 700 разів, а сама країна імпортувала 1/7 всього експортованого нами збіжжя", – каже народний обранець.

Відомо, що в першому кварталі 2023 року на 4 прикордонні країни (Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину) припадало 28% всього українського аграрного експорту, в тому числі 27% — по зерну та олії.

Крім того, про наміри приєднатись до заборони на імпорт українського зерна заявила вже і Словаччина. Через це, на думку Гетьманцева, наша країна "нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї с/г продукції до сусідніх країн ЄС. Ці втрати значно посиляться у випадку тимчасової заборони на транзит і фактичну зупинку Шляхів солідарності".

"Сільське господарство якої з країн в регіоні несе зараз колосальні втрати через російську агресію, є очевидною. Такою ж очевидною є потреба у вирішенні торгівельних суперечок з врахуванням духу стратегічного партнерства й існуючих домовленостей, насамперед, на рівні ЄС (ЗСТ, обнулення квот і тарифів до середини 2024 року, транспортний безвіз, "Шляхи солідарності"), сила якого як союзу в тому числі у проведенні єдиної скоординованої торгівельної політики. Впевнений, що шляхом взаємних поступок і підтримки з боку ЄС якнайшвидший компроміс у цьому питанні буде знайдено", — підсумував Гетманцев.

Чому країни призупиняють імпорт українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022 року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

Раніше ми розповідали про те, що буде з цінами на зерно у 2023 році. Також сайт Pro Гроші писав, що Україна безплатно відправляла зерно голодуючим країнам

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.