Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт українського зерна – що запропонували країнам ЄС в обмін на 100 мільйонів євро

Серед п'яти країн Європейського Союзу продовжуються дискусії щодо поставок українського зерна

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

В ЄС домовляються про відновлення транзиту українського зерна

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

Транзит українського зерна через території сусідніх країн незабаром може відновитися. Нараз в Європейському Союзі тривають переговори щодо цього.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Так, за словами голови ЄС з питань сільського господарства Януша Войцеховського, сусідні з Україною країни, ймовірно, погодяться на угоду, завдяки якій українське зерно знову пересуватиметься транзитом до інших країн.

Домовленості передбачають, що транзит охоплюватиме лише п’ять продуктів, які складають 80-90% імпорту. Ще вісім, серед яких мед, птиця чи молоко, у цьому переліку не буде.

"Я думаю, що ми дуже, дуже близькі до досягнення гарної угоди", — сказав він.

Войцеховський також додав, що під час нещодавньої розмови з міністром сільського господарства Польщі зрозумів, що їхні позиції сходяться.

"Польща є провідною країною з цієї п’ятірки, і вона справді дуже близька до того, щоб знайти рішення", — підкреслив Януш Войцеховський.

Зазначається також, що згідно з пропозицією, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина дозволять транзит українського зерна через свої території, а їхні фермери чекатимуть на компенсацію в розмірі 100 мільйонів євро від Європейського Союзу.

Як Україна експортує зерно в умовах війни

Після повномасштабного нападу Росії на Україну наша держава втратила контроль над морськими портами у Чорному морі. Тому Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Але частина українського зерна, яке отримував Європейський союз, залишалося у найближчих країнах. Через це зерно на внутрішньому ринку ЄС почало стрімко дешевшати, а це не сподобалось деяким фермерам.

В Європейській комісії підрахували, що фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

Тому 15 квітня Угорщина та Польща вирішили відмовитися від імпорту українського зерна та низки інших продуктів. Згодом до цих країн приєдналася Словаччина.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.