Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс гривні відчув свободу — що зміниться на ринку валют вже 4 жовтня

Національний банк України розрахував оновлену вартість української валюти до долара та євро на 4 жовтня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яким буде курс валют 4 жовтня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України встановив офіційний курс гривні на 4 жовтня. Це вперше після того, як регулятор відмовився від фіксованого курсу.

Відповідні дані з'явилися на сайті НБУ.

Так, 4 числа курс гривні щодо долара перебуватиме на рівні 36,5901 гривні за долар. Отже, у порівнянні з фіксованим курсом у 36,5686 грн за один долар, який діяв у нашій країні до 3 жовтня цього року, українська валюта втратила у ціні 0,0215 грн.

Водночас курс гривні до євро буде на рівні 38,3263 гривні за один євро. До цього тримався на рівні 38,5177 грн за один євро. Тобто українська валюта зміцнилася на 0,1914 гривні.

В Україні діятиме режим керованої гнучкості обмінного курсу

2 жовтня у Національному банку повідомили, що впроваджують керовану гнучкість обмінного курсу. Усе задля того, аби "посилити стійкість валютного ринку та економіки".

Замість тривалої фіксації обмінного курсу, яка може призвести до накопичення ризиків для економіки та фінансової системи, НБУ хоче змінити курс на основі операцій на міжбанківському валютному ринку.

Система керованої гнучкості відрізняється від режиму "плаваючого курсоутворення", який діяв на валютному ринку до початку повномасштабної війни. Вона, зокрема, дозволяє компенсувати структурний дефіцит валюти на ринку та "згладжувати курсові зміни".

Так НБУ контролюватиме стабільність на фінансовому ринку та підтримуватиме економічний розвиток країнах в умовах сучасних геополітичних викликів.

Додамо, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну НБУ утримував фіксований курс гривні спершу на рівні 29,25 грн/долар, а з 21 липня 2023 року — 36,57 грн/долар.

Що тепер зміниться на валютному ринку

Як пояснив журналістам Pro Гроші економіст Олексій Плотніков, на валютному ринку зберігатимуться курсові коливання, можливо, долар дорожчатиме і дешевшатиме. Усе залежатиме від торгів на біржі.

"Але в принципі, враховуючи те, що у нас вкрай великі золото-валютні резерви та можливості Національного банку, я не бачу якихось підстав для того, щоб щось раптово змінилося на валютному ринку", — пояснив економіст.

Він також додав, що коливання на валютному ринку — це не рух валюти лише в один бік.

Раніше ми розповідали, що Національний банк знизив облікову ставку. Також ми писали, що НБУ приголомшив прогнозами на зимовий період.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.