Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли призовник може відмовитися від повістки – є кілька причин

Варто розуміти, що ви не можете відмовитися від документа без явних причин, адже за це можна понести відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час мобілізації вам можуть вручити повістку будь-де. Однак є кілька причин через які ви можете відмовитися від документа.

Про це розповів адвокат Сергій Гула.

Загалом законодавство не передбачає відмови від повісток без причини. Та є відповідні обставини, коли ви можете це зробити.

Повістка без печатки

"Одне те, з чим я стикався, коли на повістках не було печаток. Тобто було таке часто, коли в маленьких населених пунктах виписували повістки, але без печаток. Документ має бути закріплений. Якщо це не так, то можна говорити про те, що вона не є належною та законною", – говорить експерт.

Повістка без підпису військового комісара

Також були випадки, коли не було у повістці підпису уповноваженої особи. Тоді навіть за наявною печаткою вона вважається незаконною.

"Виходить, що незрозуміло, чи була воля відповідного військового комісара на видачу такої повістки. Може це взагалі підробка?", – говорить адвокат.

Неправильні дані в повістці

Це ще одна підстава, як і та, коли в повістці не видно половини тексту, адже тоді ви не можете ознайомитися з повною інформацією.

Документ від неуповноваженої особи

Що означає "неуповноважена особа":

  • військові, які чергують на блокпостах;
  • митники;
  • поліцейські тощо.

Повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

Як правильно відмовитися від повістки

У такому випадку має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків.

Що буде, якщо проігнорувати повістку у дверях квартири

Ми вже розповідали, що такі випадки неодноразово відбувалися. Та треба розуміти, що документ має бути вручений належним чином, а не просто донесений до адресата. Це означає, щомає бути безпосередній підпис особи, що вона отримала повістку.

Виходить, що документ, який просто залишили у дверях чи навіть поштовій скриньці, не може характеризуватися як вручений належним чином.

Більше про це ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки

За дані дії ви можете понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Кримінальна відповідальність у тому випадку може бути, якщо ви уникнули відправлення до лав ЗСУ.

Раніше ми розповідали, що в Україні розширили перелік працівників, яких можна забронювати від призову. Також ми писали, як проходить процедура вручення повісток.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.