Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можна забронювати ще більше працівників від мобілізації: про кого мова

Щоб отримати статус критично важливого підприємства у галузі сільського господарства, необхідно відповідати певним критеріям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна забронювати працівників певних підприємств

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні розширили критерії визначення підприємств, що мають важливе значення для економіки в галузі сільського господарства. Виходить, що ще більше військовозобов'язаних аграріїв зможе отримати відстрочку.

Про це пише Мінагрополітики.

Зокрема розширили критерії щодо площі оброблювальних угідь (не менше 500 га замість 1000 га) та середньої кількості застрахованих осіб-працівників (не менше 20 осіб замість 50).

Також доповнено новими кодами класифікації види економічної діяльності (КВЕД), а саме:

  • 21.20 Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (щодо ветеринарних препаратів);
  • 46.14 Діяльність посередників у торгівлі машинами, промисловим устаткованням, суднами та літаками;
  • 28.93 Виробництво машин і устатковання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, перероблення тютюну.

Щоб отримати статус критично важливого підприємства у галузі сільського господарства, необхідно відповідати трьом і більше критеріям, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №76.

Після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації подається заявка на бронювання військовозобов’язаних працівників.

Як тепер оформити відстрочку для робітників

Раніше ми вже писали, що нові правила передбачають, що органи державної влади та інші державні органи повинні подати списки на бронювання з інформацією про співробітників у строк не більше ніж 5 робочих днів. Ці документи надходять до Генерального штабу Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки. Там списки перевіряють і затверджують.

Опісля вказані структури мають не пізніше 10 робочих днів передати узгоджені списки до Міністерства економіки, де також приймається рішення про дозвіл забронювати працівників. Ця процедура повинна зайняти не більше 5 робочих днів.

Далі всіх заброньованих осіб у термін до 5 робочих днів територіальні центри комплектування та соціальної підтримки зарахують на спеціальний військовий облік.

Детальніше читайте тут.

Коли бронювання військовозобов'язаного може бути скасовано

Наразі певні види підприємств можуть забронювати до 50% своїх працівників від мобілізації. Однак іноді бронювання може бути скасоване через:

  • завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;
  • завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань.

Інші критерії дивіться тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи стануть розсилати повістки через месенджери під час мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, кого з українців вирішили відправити на фронт з тилу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.