Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як проходить процедура вручення повісток

Сайт Pro Гроші розбирався, хто має право вручати повістку військовозобов'язаному під час загальної мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Повістки вручають чоловіків у віці від 18 до 60 років

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває воєнний стан та загальна мобілізація. Повістки видають усім військовозобов'язаним чоловікам у віці від 18 до 60 років.

У коментарі журналісту Pro Гроші голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів" та очільник АТ "Кравець і партнери" Ростислав Кравець пояснив, як наразі відбувається процедура вручення повісток.

Територіальні центри комплектування (ТЦК) мають направляти своїх представників для вручення повісток за місцем реєстрації або за місцем роботи військовозобов'язаної особи.

Сама ж процедура вручення такого документа має бути така: конкретна повістка має бути виписана на конкретну особу конкретним військкоматом, де особа стоїть на обліку, та направлена для вручення, – каже експерт.

Ростислав Кравець також наголосив, що на початку квітня внесли певні зміни до положення "Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" щодо вручення повісток рядовим складом призовникам незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Але це може призвести до певних незручностей, коли військовозобов'язані матимуть кілька особових справ. Наприклад, якщо призовники були у відрядженні в іншому місті й там їм вручили повістки та викликали до військкомату, а потім повторили таку процедуру за місцем реєстрації, то це може призвести до плутанини
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Кого ще мобілізують під час війни

Раніше сайт Pro Гроші також розповідав, що мобілізація може торкнутися й чоловіків, у яких взагалі відсутній військовий досвід. Таких громадян не відправляють на фронт одразу: спочатку вони майже два місяці навчаються на полігонах. Натомість військовозобов'язані з досвідом служби можуть відразу після призову поїхати у військові частини для виконання бойових завдань.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, мобілізації підлягають сім категорій громадян:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років без військового досвіду;
  • призовники, які пройшли військову службу;
  • військовозобов'язані та резервісти з досвідом військової служби;
  • чоловіки від 18 до 27 років — добровольці, які служитимуть на контрактній основі;
  • особи, зняті або виключені з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки;
  • особи з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони;
  • обмежено придатні у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Також ми писали про процес вручення повісток в Україні у 2023 році. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.