Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покарання для ухилянтів: за що можна отримати до 5 років тюрми

У ТЦК уточнили, за що військовозобов'язаним загрожує найсуворіше покарання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Призовникам можуть загрожувати не лише штрафи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які ухиляються від мобілізації, можуть понести покарання. Однак все залежить від того, яке саме правопорушення здійснив військовозобов'язаний.

Про це повідомив начальник Печерського РТЦК та СП міста Києва полковник Сергій Калугін під час брифінгу.

Він нагадав, що мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Однак ухилянти можуть отримати не лише штраф, але й потрапити до тюрми.

Коли військовозобов'язаного можуть оштрафувати

За словами Калугіна, у разі якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків.

Також він додав, що до особи, яка підлягає призову та відмовляється виконувати правила військового обліку, може застосовуватись відповідальність згідно із законодавством України. До прикладу, якщо це ухилення від повістки для звіряння військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність.

Оштрафувати за таке правопорушення можуть на суму від 510 до 1 700 грн.

Коли передбачена кримінальна відповідальність

Якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних, медичну комісію для призову та уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Покарати такого військовозобов'язаного можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". У такому випадку чоловікові загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі.

Чому можуть вручити повістку тому, хто має відстрочку

У командуванні Сухопутних військ ЗСУ пояснили, що військовозобов’язаний, який має бронь від призову, має носити з собою усі документи, котрі це посвідчують. І при їхньому пред’явленні вручення повістки не буде. Відповідно, якщо чоловік не пред'явить необхідні документи, йому можуть вручити повістку.

"Але, якщо воно вже так сталося, то зі всіма цими документами потрібно прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, і ця повістка буде анульована", – пояснили українцям.

Раніше ми писали про те, які захворювання повністю звільняють від служби. Також ми пояснювали, чи може підприємство забронювати 100% працівників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.