Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація у травні – три категорії чоловіків, кого точно не візьмуть на війну

Навіть під час війни декого не можуть призвати в армію, оскільки існує заборона на мобілізацію

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Деякі категорії українців не можуть призвати до армії

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили термін дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів – до 18 серпня 2023 року. Тож досі тривають призов і друга хвиля мобілізації, але відповідно до законодавства деякі категорії осіб звільнені від служби.

Про це йдеться у Законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Примусово мобілізувати не можуть три категорії українців:

  • осіб, які працюють на критично важливих підприємствах та в організаціях (мають бронювання), і залучені до роботи в органах державної влади;
  • громадян, яких визнали непридатними до служби за станом здоров’я або віком;
  • доглядальників осіб, що потребують постійного піклування.

Розглянемо детальніше кожну категорію.

Бронювання та робота в держорганах

Деякі військовозобов’язані можуть отримати відстрочку від мобілізації щонайменше на 6 місяців, якщо оформлять бронювання на роботі. Існує перелік організацій, яким дозволено бронювати працівників. Основний критерій – здійснювати критично важливу для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності суспільства роботу.

Якщо людина має бронювання, її точно не призвуть в армію. Звісно, поки не закінчиться термін дії відстрочки. Втім її можна продовжити, якщо дозволяють умови, і робити так до завершення воєнного стану.

Також не підлягають мобілізації деякі особи за видами діяльності, зокрема народні депутати України, співробітники різних державних органів, наприклад, військових частин, ЗСУ, Міноборони, СБУ, Нацгвардії, Служби зовнішньої розвідки, Нацполіції, Держприкордонслужби, ДБР та ін.

Непридатність за станом здоров’я і віком

Ця категорія найбільш зрозуміла для пересічних громадян. Мобілізація не може торкнутися осіб, старших 60 років. Також призову не підлягають люди, яких військово-лікарська комісія визнала непридатними в особливий період. Наприклад, мова про осіб з інвалідністю І-ІІІ ступенів. Хоча їх не забороняється мобілізувати за власним бажанням і тільки за місцем проживання.

Догляд за особами з інвалідністю

Громадяни, які піклуються про осіб з інвалідністю, не підлягають призову під час війни відповідно до ст. 23 Закону. До переліку входять:

  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які піклуються про повнолітню дитину з інвалідністю I чи II групи;
  • особи, які мають дружину (чоловіка) чи когось з батьків (своїх або партнера) з-поміж осіб з інвалідністю I або II групи;
  • опікуни людини з інвалідністю, яку суд визнав недієздатною;
  • особи, що постійно доглядають за дорослою людиною з інвалідністю I групи;
  • українці, які доглядають за особою з інвалідністю II групи чи людиною, яку медико-соціальна експертна комісія визнала такою, що потребує постійного догляду.

Водночас, щоб точно не відправитися на військову службу, потрібно мати підтверджувальні документи. До таких відносять довідку МСЕК про наявність групи інвалідності, документи про родинні зв’язки та про факт спільного проживання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми повідомляли, за що військовозобов’язаним загрожують штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.