Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

45 грн за десяток – не міф? Коли відчутно впаде ціна на курячі яйця в Україні

Експерти спрогнозували, за якою ціною українці зможуть купувати продукт вже у березні-квітні

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли знизиться вартість яєць в Україні

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські супермаркети досі продають курячі яйця дорожче 70 грн за десяток. Втім протягом кількох найближчих місяців можливе значне падіння ціни, до чого призведе сукупність факторів.

Про це говорять експерти Інституту аграрної економіки.

Станом на 12 лютого, згідно даних моніторингового порталу Мінфін, середня вартість продукту становить 74 грн за 10 штук. Втім цінники протримаються ще недовго: вже в березні показники знизяться, а відчутне падіння відбудеться після Великодніх свят. Тож, за прогнозами, до кінця першого півріччя 2023 року можна очікувати наступних цін на курячі яйця:

  • лютий – вартість залишиться на поточному рівні;
  • березень та середина квітня – зменшення ціни на 10-15%, до 66-63 грн за десяток;
  • після Великодня (16 квітня за православним календарем) – вартість може впасти до 44 грн за упаковку.

Тобто різниця становитиме чи не половину від сьогоднішнього показника. Серед основних причин змін – весняне поновлення поголів'я курей-несучок, завдяки чому зможуть збільшитися виробничі потужності. Як зауважила старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко, "скоро виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті кури-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому".

Нагадаємо, що восени минулого року український уряд був змушений втрутитися в ціноутворення, оскільки формування вартості вийшло з-під контролю. Після цього на полицях магазинів дещо стабілізувалися значення, зафіксувавшись на рівні 70+ грн.

Що стало причиною різкого підвищення ціни

Не секрет, що основним фактором впливу стало повномасштабне вторгнення та окупація частини України. На жаль, зупинилося чимало підприємств, які не мають змоги функціонувати, поки територію не звільнять від ворога. Таким чином, потужності втратилися Харківській, Київській, Херсонській та Донецькій областях, де велися бойові дії. Війна поряд із сезонним подорожчанням призвела до високих цін в супермаркетах.

Сумнозвісним прикладом, який підтверджує сказане, є знищення однієї з найбільших у Європі птахофабрик "Чорнобаївська". Через окупацію у березні 2022 року на території підприємства загинуло близько 4,4 млн курей. Власне, фабрика мала ключове значення для галузі, тож понесені збитки стали рушієм, який призвів до значного дефіциту яєць і їх подальшого дорожчання.

Звісно, чималий вплив на ситуацію мають масовані ракетні обстріли: періодичні відключення електроенергії не дозволяють фірмам працювати повноцінно. Технологічні процеси порушуються через необхідність застосування резервних джерел живлення, а вони, своєю чергою, підвищують собівартість продукції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні подешевшало м'ясо, та розповідали, які ціни в супермаркетах 1 лютого. Також ми повідомляли, що українців попередили про зміни у цінах на деякі продукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.