Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гречка здивує вартістю: чого чекати від цін до кінця року

Інфляція в Україні в серпні прискорилась майже до 24% у річному вимірі, але особливо відчутно дорожчали крупи

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гречки Україні вистачить навіть з надлишком

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інфляція в Україні зростала не лише після початку повномасштабної війни. На тлі загострень і негативних прогнозів ще з кінця 2021 року ціни на продукти помітно росли. У тому числі на гречку, яка навесні в деяких магазинах коштувала по 100 грн за кілограм.

Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі національного телемарафону розповів, що буде з вартістю гречки до кінця цього року.

Ріст цін на продукти сповільнився

За словами експерта, найбільше зростання цін спостерігалося у перші чотири місяці повномасштабної війни. Ціни ростуть і далі, але вже значно меншими темпами.

Сайт Pro Гроші вже писав, що у січні кілограм гречки коштував у середньому 47,61 грн. За підсумками липня середня ціна зросла до 93,23 грн за кг. Дорошенко зазначив, що траплялися випадки, коли на цінниках були суми навіть у 150 грн. Але, за його словами, до кінця цього року гречка подешевшає.

"Зараз її оптова ціна – 45 грн за кг. Тобто до кінця цього року на полицях вона вартуватиме близько 70-80 грн/кг. Я думаю, що іноді навіть може нижчу ціну зустрінемо", – пояснив експерт.

Про зниження вартості гречки розповідав і заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький. За його прогнозом, у листопаді-грудні цього року ціна впаде на 5,5 грн за кілограм, а згодом на ще більше.

Скільки гречки є в Україні

Висоцький пояснив, що гречки в Україні буде на 30% більше, ніж минулого року, бо велика частина українців виїхала за кордон. Очікується, що цьогоріч врожаю зберуть до 150 тис. тонн. При цьому для внутрішнього споживання Україні потрібно 110 тис. тонн.

Аграрії попри бойові дії та дуже складні умови працюють наповну, і збирають врожаї по максимуму. Наприклад, цього року вже намолотили понад 19 млн тонн пшениці. Хоча, за словами Висоцького, Україні потрібно 7,5 – 8 млн тонн на рік.

Проте є і невтішні новини щодо огірків. Ми вже розповідали, що в Україні виник дефіцит на популярний овоч і ціна вже зросла на майже 35%. Ми писали і про те, що відбувається з українським експортом зерна і якими будуть ціни на світовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.