Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи вистачить гречки українцям та що буде з цінами: прогноз Мінагрополітики

Через війну в Україні зменшилася кількість споживачів, адже частина громадян виїхали за кордон

Фото:  Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують здешевшання гречки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні немає загрози нестачі гречки та пшениці. Цих товарів вистачить на внутрішнього спеоживача, ринок буде наповнений.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький під час пресконференції, повідомляє видання Landlord.

За його словами, гречки в Україні буде на 30% більше, ніж минулого року. Такий показник пов'язаний зі зменшенням кількості споживачів унаслідок того, що частина українців виїхали за кордон через війну.

Висоцький також відзначив, що аграрії зібрали врожай по максимуму, попри війну та удари російських окупантів. Збір пшениці вдвічі перевищує потреби України.

"Намолочено понад 19 млн тонн пшениці… Споживання в Україні становить 7,5 – 8 млн тонн на рік", – повідомив він.

Скільки гречки в Україні

За даними Мінагрополітики, цього року намолотили до 60 тисяч тонн гречки. Це становить близько 35-40% посівних площ. Очікується до 150 тис. тонн врожаю При тому, що для внутрішнього споживання Україні потрібно 110 тис. тонн.

Висоцький констатував, що вперше за останнє десятиріччя Україна зможе створити стратегічний запас гречки.

Він також додав, що українці відчують різницю у ціні на гречку через 1,5-2 місяці – у листопаді, грудні. Водночас, поки що вартість гречки в магазинах залишається високою.

"Але за місяць ми маємо мінус 5,5 грн за кілограм, але далі буде ще більше знижуватися", – сказав заступник міністра.

Що найбільше подорожчало за останній рік

Як ми писали раніше, за останній рік серед усіх продуктів найбільше подорожчали овочі – на 115%. На другому місці – крупи, вони додали в ціні на 80%. Олія подорожчала на 47%, хлібопродукти – на 37%. М’ясо теж зросло в ціні – на 20%, вершкове масло – на 25%.

Продуктовий кошик сьогодні знаходиться у топі зростання серед усіх товарів і послуг, каже економіст Олег Пендзин каже. Вже до кінця року продукти можуть знову подорожчати до 40%.

Що дорожчатиме найбільше:

  • овочі;
  • м’ясо – мінімум на 10%;
  • крупи.

Раніше ми повідомляли, коли варто чекати здорожчання продуктів. Також сайт Pro Гроші писав, чи дорожчатиме хліб в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.