Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям видають повістки через родичів: адвокат пояснив, що робити

Експерт запевняє, що більшість людей не перевіряє правдивість інформації, а особливо юридичної

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть відмовитися від повістки

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Працівники ТЦК почали роздавати повістки родичам призовника, аби ті передали її військовозобовʼязаним. Ба більше, люди повідомляють і про те, що почали отримувати штрафи за ухилення від військового обліку, хоча повістку вони не брали.

Адвокат Роман Сімутін розповів про те, чи є законною повістка, яку призовнику передали через родичів.

"Днями зателефонував клієнт і повідомив про накладення штрафу 5 100 гривень за ухилення від військового обліку, хоча повістку він не отримував. Я не здивувався – це ж класика від ТЦК. Та є одне "але". Цього разу вони застосували оту недозволену вудку. Витребувавши постанову, виявилося, що повістку направили тещі, за нібито його (чоловіка) фактичним місцем проживання, шляхом вручення рекомендованого листа", – йдеться у повідомленні.

Наскільки це законно

Варто памʼятати, що належно врученою є та повістка, яка правильно заповнена та вручена особисто військовозобов’язаному. Також необхідно, аби він поставив підпис про її отримання. Це передбачені законом вимоги.

"Більшість людей не перевіряє правдивість інформації, особливо юридичної, а вірить десь сказаному чи почутому. Саме так працюють технології впливу. І коли представник ТЦК повідомляє, що повістка, вручена через родича, законна, то ви схильні йому вірити", – додає експерт.

Як оскаржити штраф за неявку до військкомату?

Якщо вам не вручили повістку особисто і ви не ставили свій підпис на жодних документах, то сміливо оскаржуйте такий штраф за ст. 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Це варто зробити для того, аби надалі він не переріс у кримінальне провадження. На оскарження штрафу у призовників є 10 днів.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Покарати такого військовозобов'язаного можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

Як змінились повноваження ТЦК

Раніше вони не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Однак наразі уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Про інші зміни читайте тут.

Раніше ми розповідали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Також ми писали, чи може військкомат скасувати відстрочку.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.