Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям виписують штрафи за "невидиму" повістку – як вплинути на рішення ТЦК

Адвокат розповідає, як правильно скасувати штраф від територіального центру комплектування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військкомати можуть оштрафувати вас на 5 100 гривень за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку. В 99% випадків ви дізнаєтеся про це через декілька місяців, а от повістку ви могли взагалі не отримувати.

Про це розповідає адвокат Роман Сімутін.

Будь-які ваші доводи, викладені у позові, не матимуть значення без поновлення строку оскарження постанови про штраф.

"Разом із позовом слід подати заяву про поновлення строку на оскарження постанови. Найпоширеніший випадок, коли ви дізналися про штраф – це відкриття виконавчого провадження. З моменту, коли виконавець на ваш запит надасть постанову, починається відлік – 10 днів", – йдеться у повідомленні.

Саме за цей час ви повинні подати позов та заяву про поновлення строку на оскарження, де зазначити, що дізналися про штраф декілька днів тому.

Важливо, аби ви не збирали докази й не чекали відповіді від ТЦК про причини накладення штрафу, адже у такому випадку ви просто не встигнете у 10-денний строк. Також обовʼязково вимагайте не матеріали виконавчого провадження, а постанову. Якщо ви її не отримаєте, то не зможете подати позов, бо відсутній предмет спору.

"У позові зверніть увагу на момент вручення повістки та розгляд справи без вашої участі. Якщо вам не вручали повістку, то з ймовірністю 90% ваш підпис підроблений, тож на цьому варто загострити увагу судді. Також про час та місце розгляду справи вас повинні були належно повідомити з ТЦК. Не можна винести постанову та накласти штраф без вашого належного повідомлення про розгляд справи у приміщенні ТЦК", – говорить адвокат.

Як змінились повноваження ТЦК

Раніше вони не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Однак наразі уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Тепер ТЦК можуть сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб офіцерського складу;
  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Раніше ми розповідали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Також ми писали, чи може військкомат скасувати відстрочку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.