Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де можуть вручити повістку у травні 2023 – адвокат назвав законні місця

Іноді за відмову від повістки військовозобовʼязані можуть понести відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повістку має вручати уповноважена особа

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабне вторгнення, а отже представники військкомату продовжують вручати повістки. Однак все більше українців цікавить питання про те, чи законно вручати даний документ будь-де.

У коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Законодавством України не визначено місця, де може бути вручена повістка.

Це може бути й громадська вбиральня, громадський транспорт, вулиця, підʼїзд. Тобто, де завгодно. Єдине питання в тому, що особа, яка вручає повістку повинна бути належним чином уповноважена посадовими особами територіального центру комплектації та соціальної підтримки для відповідного процесу, – говорить експерт.

Хто має вручати повістку

Даний документ військовозобовʼязаному має вручати лише уповноважена особа. Хто підпадає під значення "неуповноважена особа":

  • військові, які чергують на блокпостах;
  • митники;
  • поліцейські тощо.

Повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки

За дані дії ви можете понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Кримінальна відповідальність у тому випадку може бути, якщо ви уникнули відправлення до лав ЗСУ.

Коли можна оскаржити штраф за неявку до військкомату?

Ми вже писали про те, що якщо чоловіку не вручалася повістка особисто та він не ставив свій підпис на жодних документах, то у нього є всі підстави для оскарження такого штрафу за ст. 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"На практиці вже траплялися такі випадки, колись військовозобов'язаний побачив у додатку "Дія" відкрите виконавче провадження саме у зв'язку зі стягненням такого штрафу. Проте чоловік особисто не отримував жодних повісток, хоча й мешкає за адресою своєї реєстрації", – зазначив Ростислав Кравець.

У такому разі призовник може оскаржити подібний штраф, для того, аби надалі він не переріс у кримінальне провадження. На оскарження штрафу у призовників є 10 днів.

Раніше ми розповідали, що в Україні розширили перелік працівників, яких можна забронювати від призову. Також ми писали, як проходить процедура вручення повісток.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.