Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: коли можна оскаржити штраф за неявку до військкомату

Вручати повістки під час воєнного стану в Україні мають вручати згідно із чинним законодавством

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

У призовника є всі підстави для оскарження штрафу, якщо він не отримав повістку особисто під підпис

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації військовозобов'язаним чоловікам можуть вручати повістки в будь-якому громадському місці. Після отримання такого документа чоловікам потрібно з'явитися до військкомату, у разі ігнорування їм загрожуватиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Проте, є випадки, коли такий штраф можна оскаржити.

Про це повідомив голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери" Ростислав Кравець у своєму YouTube-каналі.

Коли можна оскаржити штраф за неявку до військкомату?

Адвокат зазначив, що якщо чоловіку не вручалася повістка особисто та він не ставив свій підпис на жодних документах, то у нього є всі підстави для оскарження такого штрафу за ст. 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"На практиці вже траплялися такі випадки, колись військовозобов'язаний побачив у додатку "Дія" відкрите виконавче провадження саме у зв'язку зі стягненням такого штрафу. Проте чоловік особисто не отримував жодних повісток, хоча й мешкає за адресою своєї реєстрації", – зазначив Ростислав Кравець.

У такому разі призовник може оскаржити подібний штраф, для того, аби надалі він не переріс у кримінальне провадження. На оскарження штрафу у призовників є 10 днів.

Він нагадав, що повістки мають вручатися лише особисто під підпис, або через адміністрацію підприємства, де працює військовозобов'язана особа.

Які штрафи передбачені за неявку до військкомату?

У разі, якщо призовник вперше отримав повістку та не з'явився до військкомату, то йому загрожує штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 грн (для посадовців — від 3 400 грн до 5 100 грн). Якщо військовозобов'язаному вручили повістку вдруге, але він знову не з'явився, то його чекає покарання у вигляді штрафу у розмірі від 3 400 до 5 100 грн (для посадовців — від 5 100 грн до 8 500 грн).

Які відбулися зміни у процедурі вручення повісток?

Раніше журналісту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець розповів, що на початку квітня були внесені певні зміни до Положення "Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки", а саме, рядовий склад можу вручати повістки призовникам незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

За його словами, це може призвести до певних незручностей, адже призовники можуть мати кілька особових справ. Наприклад, якщо він був у відрядженні в іншому місті та отримав там повістку, а потім повторилася подібна процедура, але вже за місцем його реєстрації.

Раніше ми розповідали, чи стануть в Україні розсилати повістки через месенджери. Також ми писали, кого з українців хочуть відправити на фронт з тилу. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.