Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борг у "подарунок"? Про що варто знати під час відкриття спадкової справи

Юристи розповіли, чи доведеться спадкоємцю сплачувати борги померлого родича

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадкоємець не може бути зобов'язаний кредиторам більше, ніж отримав у спадок

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Згідно з українським законодавством, до складу спадщини входять усі права та обов’язки, в тому числі й боргові зобов’язання, які належали спадкодавцю на час відкриття спадщини та не припинились внаслідок його смерті.

Про це нагадала старша юристка ЮФ Wolf Theiss Оксана Волинець.

У разі прийняття спадщини спадкоємцями (дружиною або батьками), успадковуються також і борги. Але розмір відповідальності спадкоємців перед кредитором обмежується вартістю успадкованого майна і, кожен зі спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора у розмірі, пропорційному його частці у спадщині.

"Відповідно до Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов’язки (в тому числі боргові зобов'язання, які прийняв на себе позичальник — спадкодавець), що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті. Прийняття спадщини є правом спадкоємця. Отже, в залежності від складу та стану майна у спадщині, при значних боргах спадкоємці мають можливість відмовитися від спадку", — зазначає Волинець.

При отриманні спадщини спадкоємці отримають не тільки права, а й обов’язки. Зобов’язання за кредитом також можуть перейти у спадок.

"Відповідно до спадкового законодавства, спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Тобто, спадкоємець не може бути винен більше кредиторам, ніж отримав у спадок", — пояснив юрист юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Іван Маринюк.

Проте у деяких випадках законодавство надає можливість спадкоємцям відтермінувати сплату за кредитами, які вони успадкували. Зокрема йдеться про спадкоємців загиблих на війні в Україні військовослужбовців, нагадують юристи.

Перевірка кредитної історії: як це зробити

Раніше ми писали про те, що під час війни банки часто відмовляють українцям у кредитах. Все через те, що вони досить прискіпливо перевіряють дані позичальників. Однак ви можете самостійно перевірити свою кредитну історію.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ). Та зверніть увагу, що заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Згідно з українським законодавством, ви можете скасувати оформлення кредиту. Це навіть можна зробити без пояснення причини, однак лише впродовж 14 календарних днів з дати оформлення.

Виходить, якщо ви зрозуміли, що вам більше не треба кредитні гроші, то протягом двох тижнів у вас є можливість відмовитись від них. Та памʼятайте, що так можуть зробити не всі. Це стосується лише тих позичальників, у яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.