Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща висунула нову умову для вступу України в ЄС – що пропонують зробити

Польща розглядає можливість заборонити імпорт українського зерна до ЄС на фоні збільшення експорту

Фото: скриншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Роберт Телус закликав продовжити ембарго на імпорт українського зерна

Фото: скриншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус обурився обсягами експорту українського зерна до країн Євросоюзу та висунув ініціативу встановити безстрокову заборону на імпорт цього продукту до ЄС. Він запропонував прив'язати цю умову для майбутнього вступу України до Європейського Союзу.

Про це повідомили в польському агентстві PAP.

Міністр повідомив, що незабаром Єврокомісія має оголосити своє рішення про продовження зернового ембарго щонайменше до кінця 2023 року. Проте він закликає розтягнути це до досягнення узгодження між Євросоюзом і Україною щодо всіх питань сільського господарства, зокрема у контексті майбутнього вступу України до ЄС.

"У нинішніх умовах Україна не може приєднатися до Європейського Союзу, оскільки це зашкодить польському сільському господарству", – сказав Телус.

За словами міністра, основною метою є не дозволити українському зерну залишатися в Європі та розробити механізм для його надання в країни, де воно є найбільш необхідним для гарантування продовольчої безпеки.

"Дуже важливо, щоб зерно йшло туди, де воно потрібне і важливе для продовольчої безпеки країн, які потребують цього зерна", – зазначив міністр.

Телус стверджує, що зараз Україна експортує стільки ж зерна, скільки до початку повномасштабного російського вторгнення. Проте майже весь цей запас залишається в Європі, не надходячи в Азію чи Африку.

Україна подасть позов на Польщу через зернове ембарго

Польща планує продовжити ембарго на українське зерно. У разі такого рішення Україна планує звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ).

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що країна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків через порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі Польщею.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький стверджує, що Польща не планує відкривати кордони для українського збіжжя через його надлишок, що може завдати шкоди місцевим фермерам.

Україна наголошує на своєму виконанні зобов'язань перед ЄС та правилами СОТ, вказуючи на важливість підтримки від польського народу та польських сімей.

Раніше ми повідомляли, чому Польща може відмовитися від українського зерна. Також ми писали, чи може відновитися зернова угода.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.