Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт українського зерна під питанням? Чому Польща може "забракувати" поставки

Розповідаємо, чому польська влада може легко відмовитися від поставок зерна з України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща може відмовитися від імпорту українського зерна

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща може "без вагань" підписати постанову про заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня. Це може статися у випадку, якщо Європейська комісія відмовиться її продовжити.

Про це повідомив міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда в ефірі Польського радіо".

Чому Польща може відмовитися від імпорту

За словами міністра, допоки польські фермери не продадуть свій урожай, то завозити на ринок Польщі українське зерно – не можна. Наразі польський уряд розглядає кілька сценаріїв розвитку подій:

  • продовження обмежень, термін дії яких закінчується 15 вересня, на рівні Євросоюзу;
  • збереження поточних обмежень на рівні національних правил.

Як пояснив Вальдемар Буда, у нього є повноваження видати постанову, яка на національному рівні блокуватиме імпорт до Польщі. Тому, якщо не буде такого рішення Європейської комісії, він скористається цією можливістю вже після 15 вересня.

"Ми підтримуємо формулу коридорів солідарності, з цим немає проблем. Проте ми не дозволимо українському зерну дестабілізувати польський ринок", – додав міністр.

Як відсутність зернового коридору може позначитися на українцях

Ми вже розповідали, що українські аграрії не зможуть дозволити собі нові посіви, якщо не матимуть можливості продавати зерно за кордон в достатніх обсягах через блокування поставок з боку РФ.

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин в ефірі телемарафону сказав, що вартість збіжжя восени може зрости, проте, якщо не вдасться продовжити зернову угоду з РФ, то наші аграрії будуть змушені понижувати ціни на свою продукцію.

"Якщо зерновий коридор не буде працювати, то внутрішні ціни будуть рости повільніше. Але для наших аграріїв це буде біда, бо не зможуть продати свій урожай і забезпечити фінансування", – пояснив експерт.

Чи може відновитися зернова угода

Під час зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом російський диктатор Володимир Путін заявив, що західні країни нібито "обманювали Росію, щодо гуманітарних цілей зернової угоди" та "змусили" вийти РФ з зернової угоди.

Однак, диктатор зазначив, що зможе повернутися до зернової угоди лише при умові виконання всіх умов, на яких наголошувало російське керівництво.

Раніше ми розповідали, скільки в Україні зараз коштує тонна соняшника. Також ми писали, як Росія намагається перетворити зерно на зброю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.