Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

40 000 гривень за монету: на яку копійку в гаманці варто звернути увагу

Унікальні монети з цікавим браком можуть бути у гаманцях багатьох українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету за 40 000 гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні часто на аукціонах пропонують монети з унікальним браком.

Одну з таких монет можна знайти на сайті Violity.

В чому особливість монети

Монета номіналом 1 гривня була випущена у 1992 році. Особливість копійки в тому, що вона виготовлена зі срібла, тоді як для інших монет такого номіналу використовувалася латунь. Вага монети становить 10,2 г (вага стандартних монет – 7,1 г). Монета має гладкий гурт.

Продавець зазначив, що монета не піддавалася реставрації, на фото можна побачити, що копійка має незначні затертості, адже вона знаходилася в обігу.

Скрин: Violity
Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Продають таку монету за 40 000 гривень. Наразі за лотом слідкують 25 осіб.

Монети такого номіналу 1992 року випуску були пробними, їх виготовляли при налаштуванні обладнання. Знайти такі зразки дуже складно. Зазвичай багато пробних монет мають цікавий та унікальний брак.

Пам'ятна монета за 360 тисяч гривень

Українцям пропонують придбати пам'ятну монету "Воїн Азовсталі", яку викарбували у полінезійській державі Ніуе на честь захисників, які боронили Маріуполь від навали російських військ.

На монеті відобразили картину українського художника Максима Паленка MARIUPOL AZOVSTAL. На реверсі є профіль воїна в символічній металургійній рослинній броні з високим рельєфом. Це ілюструє витривалість українців, які впродовж 80 днів чинили непохитний опір армії РФ.

Оголошена вартість монети – 360 тисяч гривень (близько 10 тис. доларів). В комплекті можна отримати сертифікат та футляр. Номінал монети – 5 доларів, проба срібла – 999, діаметр – 50 мм.

Копійка за 60 тисяч гривень

Монета номіналом 1 гривня була виготовлена у 1992 році з алюмінію, а не зі стандартної латуні. Різновид – 2ААг, вага монети теж сильно відрізняється від стандартної – 2 грами замість 7,1. Гурт не має напису, що очевидно, враховуючи рік виробництва та особливості тодішнього карбування.

Подібні монети неможливо наразі знайти в обігу, оскільки їх не випускали для загального користування. Проте інколи на аукціонах з'являються унікальні екземпляри. Цінності їм надає ще одна особливість – рік на гурті, оточений з двох сторін трьома крапками.

Раніше ми розповідали, яку монету можна продати за 90 тисяч гривень. Також ми писали, що Україна отримала найвищі нагороди у конкурсі "Монета року 2023".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.