Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

360 тисяч гривень за монету: як українцям пропонують зберегти пам'ять про оборону Азовсталі (фото)

Той, хто придбає монету, отримає ще й сертифікат, а також футляр

Фото: УНІАН, Violity. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету, присвячену Воїнам Азовсталі

Фото: УНІАН, Violity. Колаж: Pro Гроші

Колекціонерам пропонують придбати пам'ятну монету "Воїн Азовсталі", яку викарбували у полінезійській державі Ніуе на честь захисників, які боронили Маріуполь від навали російських окупантів.

Оголошення про продаж монети з'явилося на спеціалізованому сайті Violity.

Автор повідомлення зазначає, що:

  • номінал монети – 5 доларів;
  • проба срібла – 999;
  • діаметр – 50 мм.

Оголошена вартість монети – 360 тисяч гривень (понад 10 тис. доларів).Зазначається, що той, хто придбає монету, отримає ще й сертифікат, а також футляр.

Монета "Воїн Азовсталі": що про неї відомо

На монеті відобразили картину українського художника Максима Паленка MARIUPOL AZOVSTAL. Так, на реверсі монети є профіль воїна в символічній металургійній рослинній броні з високим рельєфом. Це ілюструє витривалість українців, які впродовж 80 днів чинили непохитний опір російським окупантам.

Ще на реверсі помістили напис з назвою монети англійською мовою. Додамо, що монета з'явилася на світ наприкінці 2022 року. В мережі її продавали за майже 300 доларів. Діаметр монети – 50 мм.

Чому присвячують монети в Україні

У 2022 році Нацбанк випустив одразу декілька срібних колекційних монет, присвячених містам-героям. Зокрема й Маріуполю.

Так, 27 листопада українцям презентували пам'ятний тираж на честь захисників і жителів міста, дизайн створила київська художниця Марина Куца. На реверсі зображено образ відданого воїна, довкола якого розкидані стилізовані уламки, зброя.

Також НБУ створив цілу колекцію пам'ятних медалей про подвиг Бучі, Гостомеля та Ірпеня. Аверс показує стилізовану композицію, сформовану з карт міст Київщини, які разом нагадують форму серця.

Реверс ілюструє мирне життя українців в особі дівчинки на гойдалках, навколо якої – відбитки брудних чобіт ворога.

21 листопада Нацбанк випустив першу монету з серії під назвою "Херсон – місто героїв". Дизайн відтворює пейзажі довоєнного міста, який зруйнували окупанти, що вдерлися на територію Херсону.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні з'явилася пам'ятна монета, яку присвятили відомому гумористу. Також ми розповідали, чому 5 гривень продають за 24 тисячі грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.