Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не викидайте старі монети: як виглядає копійка, яку продають за 60 000 грн

Екземпляри 1992 року виготовляли пробним тиражем на обладнані, яке не було налаштоване

Фото: Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка копійка коштує 60 000 гривень

Фото: Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні власник цінної монети, яку неможливо знайти в обігу, пропонує колекціонерам придбати екземпляр за 60 000 грн, тобто більш як за півтори тисячі доларів.

Лот з’явився на сайті-аукціоні Violity.

Як зазначив користувач з ніком andriy1996, копійка виготовлена у 1992 році, матеріал — алюміній, а не стандартна латунь. Номінал – 1 гривня, різновид – 2ААг. Не вказано, чи є на поверхні пошкодження або дефекти, реставрація не проводилася, проте на фото видно, що копійка має потертість з правого боку аверсу та з лівого – на реверсі.

Що цікаво, вага монети теж сильно відрізняється від стандартної – 2 грами замість стандартних 7,1 грама. Гурт не має напису, що очевидно, враховуючи рік виробництва та особливості тодішнього карбування. Власне, 1 гривня 1992 року є пробною монетою України, яку карбували на обладнані, не до кінця налаштованому. Тож перші екземпляри, точний тираж яких невідомий, були без гуртового напису.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монета за 60 000 гривень

Фото: Violity

Монета за 60 000 гривень

Фото: Violity

Подібні гроші неможливо наразі знайти в обігу, оскільки їх не випускали для загального користування. Проте інколи на аукціонах вдається знайти унікальні монети. Цінності їм надає ще одна особливість – рік на гурті, оточений з двох сторін трьома крапками. Причому там могли вказати 1994 або 1995 роки. Така помилка невипадкова, адже в той час гривні карбували англійськими пуансонами з датою 1992. Пізніше, коли виготовили інші плашки з датами, дефект усунули.

Взагалі експерти називають різні ціни подібних монет. На аукціонах за них віддають від 10 000 до 20 000 гривень. Тож важко пояснити, чому власник цього екземпляру встановив ціну, втричі більшу за максимальну. Поки що жодна людина не зробила ставку, аукціон завершується 9 лютого.

Інші дорогоцінні монети в Україні

Монету з дефектом номіналом 2 копійки продавали за 90 000 гривень. Дата виробництва – також 1992 рік, особливість – нестандартний зовнішній вигляд. Ця копійка мала вузький вінок, розташований ближче до центру. Дефект зустрічається рідко, на додаток – сама монета не знаходиться в обігу, оскільки, як і в попередньому випадку, виготовлялася на пробному обладнанні.

Взагалі чимало грошей, які карбували у 1992 році, так і не використовувалися за призначенням. Постійно змінювався дизайн копійок, додавалися нові елементи оздоблення, змінювалися пуансони. Тож не дивно, що зараз власники старих монет можуть продати екземпляри за великі суми. Адже ніхто не гарантує, що схожа копійка ще колись трапиться на аукціоні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що особливого в монеті, яку продають за 40 000 гривень. Також ми пропонуємо прочитати чесну розповідь працівниці ломбарду про незвичну професію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.