Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зовнішній вигляд теж має значення: як обрати банк для свого бізнесу

Бізнес тісно співпрацює з фінансовими установами й правильний вибір банку важливий для успішної діяльності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вести власну справу без впевненості у банку буде дуже складно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Почати власний бізнес – це непроста задача, яка вимагає детального планування, пошуку грошей, партнерів, спеціалістів та ще купи інших кроків. Від цього всього залежить успіх стартапу, але головне – від тих, з ким цей бізнес робиться і кому довіряються гроші. Тому серйозно треба ставитися зокрема до підбору банку.

Редакція Pro Гроші розповідає, на що підприємцям треба звертати увагу в першу чергу у виборі банку. А також разом з експертом пояснює, які неочевидні критерії можуть допомогти зробити кращий вибір.

Для початку – кілька базових правил


Через підприємницькі рахунки у банках проходять усі оплати, розрахунки, сплачуються податки та збори тощо. Тобто, усі фінансові операції, пов'язані із підприємницькою діяльністю.

Тому важливо обирати банк, який пропонує і найбільш вигідні умови, і гарантії, що всі фінансові операції будуть в порядку і не виникатиме проблемних ситуацій. Отже, коли бізнесмен обирає собі банк, потрібно звертати увагу на такі критерії:

  • скільки коштує відкрити поточний рахунок;
  • скільки коштує обслуговувати цей рахунок щомісяця (сума може залежати від різних умов);
  • наскільки великі комісії на платежі, отримання готівки через банкомат тощо;
  • які є ліміти на проведення операцій по карті;
  • чи є інтернет-банкінг та скільки це коштує, зокрема, чи можна керувати процесами із мобільного застосунку;
  • як здійснюється інформування про банківські операції.

У кожного банку свої умови, і навіть на одну послугу можуть бути різні розцінки. Вони залежать від сум, які надходитимуть на рахунок, виду діяльності, кількості послуг тощо.

Власне тому при виборі фінансової установи треба аналізувати не лише її, а і себе. Скільки грошей буде в обороті, чи буде валютна виручка, які послуги знадобляться, а за які, можливо, не варто переплачувати. Це все допоможе вибрати той банк, який відповідатиме потребам найкраще. Хоча це не весь перелік вимог до банків.

Покажіться, будь ласка


Банки можуть пропонувати багато різних послуг, але не останню роль грає те, як вони себе презентують. Олександр Висоцький, засновник компанії Visotsky Inc, каже, що, можливо, порада і дивна, але у такому випадку важливо звертати увагу на зовнішній вигляд. Експерт зауважив, що топові й найбільш надійні банки завжди виглядають бездоганно.

Вони знаходяться в красивих будівлях, приміщення в них світлі, з сучасними меблями. Співробітники дотримуються дрес-коду і виглядають дуже професійно. Тому що банк, по суті, приватна організація, якій ви віддаєте у розпорядження всі свої гроші. А як гарантію отримуєте лише підпис на договорі.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

Власне ідеальний вигляд установи дозволяє відчути клієнту комфорт і впевненість, що гроші можна віддавати у розпорядження цим людям. Звісно, це не діятиме, якщо банк по факту не виконуватиме своїх зобов'язань, але коли це діє в комплексі, успіх гарантований. Адже впевненість і довіра з боку клієнтів – основа банківської справи.

При цьому, якщо йдеться про залучення грошей у бізнес, то Висоцький рекомендує брати їх у приватних інвесторів. Ризики є завжди й з усіма, і на перший погляд здається, що різниці між банком і інвестором немає. Проте є нюанс.

Наприклад, банк просить закласти ваш бізнес, квартиру, дає гроші під відсотки. Приватний інвестор не просить вас писати заставні, а гроші дає під ті ж самі відсотки. Тому потрібно вибрати той варіант, де у вас менше відповідальності: у цьому випадку у приватного інвестора, – пояснив Висоцький.

Очевидно, орієнтуватись треба на свої умови та потреби. Головне – детально вивчати всі нюанси та за потреби звертатися до фахівців, які проконсультують.

Що буде з банками у разі блекауту


Раніше разом з Оленою Коробковою, головою ради Незалежної асоціації банків України, ми розповідали, що навіть повний блекаут, який триватиме кілька днів чи тиждень, не зупинить процеси у банківській системі.

За дев'ять місяців війни усі вже зрозуміли, що наша банківська система феноменально стабільна й до усього готова. По наших технологіях не можна вдарити ракетами, чергових відділень для нормально доступу до фінансових послуг буде достатньо. Наголошу, навіть якщо у вашому регіоні зовсім не буде світла – будуть працювати чергові відділення на генераторах. Ви зможете отримати необхідні послуги і онлайн, і офлайн, – розповіла нам Коробкова.

Як готуються банки, які послуги будуть доступні та що зробити клієнтам наперед, читайте у матеріалі про те, що буде з банками у разі блекауту.

Також ми розповідали, що треба знати про інвестування початківцям і як отримати фінансову допомогу від держави на ведення власного бізнесу.

А більше про бізнес та інвестиції читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.