Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як отримати гроші для старту власного бізнесу – чим може допомогти держава

Під час повномасштабної війни українці всіма силами намагаються зменшити удар на економіку України й не тільки до останнього не закривають бізнес, але і відкривають новий

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Щоб отримати допомогу треба виконати певні умови

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Терористичні дії Російської Федерації спрямовані на максимальну шкоду українцям, у тому числі на шкоду нашої економіки. Закритий експорт, розграбоване майно, зруйновані підприємства – це лише частина того, що росіяни вчинили за часи війни. Проте під обстрілами, без світла і зв'язку українцям вдається вести свій бізнес. Адже всі розуміють, що перемогу виборює те військо, за яким стоять мільйони цивільних людей, які працюють, заробляють, рухають економіку і можуть це військо фінансувати.

Власне і відкрити новий бізнес не така вже й неймовірна річ під час війни. Сайт Pro Гроші вирішив розповісти, які програми державної підтримки існують для бізнесменів-початківців, які їхні умови і як ними користуватися.

Гранти на старт власної справи


З початку воєнного стану люди не реєстрували нові бізнеси в Україні взагалі. Проте поступове відновлення почалось наприкінці весни. Осінь закінчилась тим, що лише у листопаді було зареєстровано 14,5 тис. ФОПів та 2,6 тис. нових компаній. Так, за даними ресурсу Опендатабот, відключення світла після масованих обстрілів, проблеми з інтернетом і зв'язком критично не вплинули на процеси реєстрації, і навіть в таких умовах люди продовжують відкривати новий бізнес.

Після повного затишшя у березні українці почали створювати нові бізнеси
Після повного затишшя у березні українці почали створювати нові бізнеси
Фото: Опендатабот

Зараз відкрити ФОП дуже просто – все робиться через Дію. Так само через портал можна й подати заявку на отримання гранту. Гроші на розвиток бізнесу надають через урядову програму "єРобота".

Отримати фінансування можна для будь-якого бізнесу, що створюється з нуля. Головна умова для підприємця – надати нові робочі місця. Оскільки рівень безробіття через війну значно зріс, суть програми полягає у тому, щоб стимулювати підприємців надавати нову роботу в країні.

Станом на кінець 2022 року діють 4 програми:

  1. Грант на власну справу (можна отримати до 250 тис. грн на купівлю обладнання, закупівлю сировини, сплату оренди, послуги маркетингу та реклами, комерційної концесії, лізингу для будь-якого виду малого чи мікробізнесу. Створити треба мінімум 1 робоче місце).
  2. Грант на переробне підприємство (можна отримати до 8 млн гривень на обладнання для створення або збільшення виробничих потужностей, зокрема виробництва меблів, будматеріалів, одягу, фурнітури, ліній металообробки, аграрної переробки тощо. Створити треба до 25 робочих місць).
  3. Грант на сад (на умовах співфінансування можна отримати до 400 тис. грн за гектар, але не більше від 70% вартості проєкту. Потрібно дати роботу для 6-10 постійних та 125-425 сезонних працівників, що залежить від культури та площі насаджень).
  4. Грант на теплицю (так само видається до 7 млн гривень за 2 гектари, але не більше від 70% вартості проєкту на створення тепличного комплексу, закупівлю посівних матеріалів, закупівлю технічного обладнання тощо. Створити треба щонайменше 40 робочих місць).

Крім того, зараз розробляються ще кілька програм, які стосуються сфери IT. При подачі заявки вже має бути прописаним бізнес-план. Рішення про надання грошей приймає Державна служба зайнятості.

Важлива ремарка: станом на кінець грудня на деякі з програм набір закрили. Але єРобота продовжена на 2023 рік і просто потрібно дочекатися, коли оголосять нові терміни приймання заявок.

Доступні кредити


Є ще одна масштабна державна програма, яка існує вже кілька років. Суть "Доступних кредитів 5-7-9%" полягає в тому, що підприємець може взяти кредит у банку під 5%, 7% або 9% річних у гривні. Різницю між реальною та зниженою ставкою банкам компенсує держава.

Раніше були такі умови, що отримати такий кредит за такими відсотками міг тільки той бізнес, який працював уже понад 12 місяців. Під час воєнного стану умови спростили. Загалом бізнес може отримати до 60 млн гривень під 0% річних. Через місяць після завершення воєнного стану ставка зросте до 5%. Але є свої обмеження і правило про рік діяльності також чинне.

Такі гроші не дадуть стартапу, бо важливо, щоб бізнес уже працював. Однак на умовах цієї програми можуть дати кредит бізнесу, якому менше року, але лише до 2,5 млн грн і лише якщо він став переможцем програми "єРобота". Потрібно відповідати всім умовам, вести звітність і мати гарну кредитну історію, але по факту, на жаль, навіть ця пільгова програма працює не завжди.

Існують свої проблеми, адже війна означає збільшення ризиків, для банків у тому числі. Тому вони дуже прискіпливі до кандидатів, і щоб отримати гроші, доведеться дійсно добряче попрацювати.

На комерційних умовах також на тлі воєнних ризиків немає змоги залучити ресурси для розвитку. По-перше, це дорого, а, по-друге, багато банків зараз припинили видачу кредитів, особливо тим, у кого немає значного досвіду, застави і репутації. Єдине, на що можна зараз сподіватися – це на власні ресурси, особисті контакти та власні амбіції та бажання досягти бажаного результату у підприємництві, – розповів нам фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Для початківців знайти програми важче, ніж для тих, кому потрібна допомога для ведення вже працюючого бізнесу. Проте існують не тільки урядові програми. Гранти на стартапи видають міжнародні компанії чи іноземні урядові та неурядові організації.

Крім того, спрощення для підприємців-початківців є ще й у тому, що на воєнний час умови подачі звітності та сплати податків стали простішими. Власне держава зараз переживає надскладні часи, і так само складно і нашим підприємцям. Але ніщо не стоїть на місці, й знайти допомогу на ведення бізнесу можливо. Хоча й для цього треба докласти чимало зусиль.

Що треба знати про інвестування початківцям


Раніше з фінансовою планеркою iPlan.ua Інною Старченко ми розповідали, що питання інвестицій актуальне у воєнний час, так само як і в мирний. І щоб примножити свій капітал і досягти певної фінансової цілі, слід інвестувати.

Але перед стартом треба визначитися із трьома головними моментами: чи є у вас резервний фонд (запас грошей на 6 місяців життя), чи є можливість щомісяця відкладати гроші та чи є цілі, для досягнення яких ви будете інвестувати.

Якщо все це є, то далі треба розібратися, як це правильно робити й куди саме вкладати гроші. Читайте, що треба знати про інвестування початківцям. Також дізнавайтеся про 3 найпопулярніші способи для отримання пасивного доходу.

А більше про бізнес та інвестиції читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.