Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знати має кожен ФОП: які зміни в податковій системі приніс 2023 рік

Новий рік приніс з собою зміни у законодавстві стосовно фізичних осіб-підприємців

Фото: Мінцифри, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Зміни у податках для фізичних осіб-підприємців

Фото: Мінцифри, НБУ. Колаж: Pro Гроші

1 січня набув чинності Закон України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" від 03.11.2022 р. № 2710-IX. В ньому вказані зміни, що стосуються оподаткування доходів фізичних осіб-підприємців. Зокрема оновилися ліміти для ФОПів.

Про це йдеться в офіційному документі, опублікованому на сайті Верховної Ради.

Про єдиний податок і ліміти для ФОП

На період дії воєнного стану підприємці мають право перейти на спрощену систему оподаткування та сплачувати лише 2% з доходу в якості ЄП. Але таким ФОПам потрібно стежити за надходженнями на рахунок, оскільки у випадку перевищення граничних лімітів відбудеться обов’язковий перехід на загальну систему оподаткування (доведеться сплачувати 5% з доходу). Максимальна сума прив’язана до мінімальної заробітної плати, яка у 2023 році дорівнює 6 700 грн. Тож ліміти для ФОПів цьогоріч наступні:

  • річний дохід для платників І групи – 1 118 900 грн;
  • річний дохід для платників ІІ групи – 5 587 800 грн;
  • річний дохід для платників ІІІ групи – 7 818 900 грн.

Що стосується єдиного податку, то для деяких груп розмір внеску є фіксованим, зокрема для ФОПів І та ІІ груп:

  • єдиний податок для платників І групи – 268,40 грн;
  • єдиний податок для платників ІІ групи – 1340 грн.

ФОПи ІІІ групи у 2023 році сплачують відсоток з доходу, який дорівнює:

  • для неплатників ПДВ – 5%;
  • для платників ПДВ – 3%;
  • для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану – 2%.

Не варто забувати про необхідність сплачувати ЄСВ (Єдиний соціальний внесок): сума становить 4 422 грн за кожен квартал 2023 року (1 474 грн у розрахунку за кожен місяць). Зауважимо, що український уряд дозволив підприємцям самостійно вирішувати, чи здійснювати цей платіж. ФОПів-єдинників і на загальній системі оподаткування звільнили від сплати ЄСВ за себе до припинення воєнного стану та протягом наступних 12 місяців.

Довоєнні податки невдовзі повернуться

Уряд України має намір відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики. Це вимагається Меморандумом про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB). По-перше, з 1 липня поточного року буде скасовано мораторій на здійснення податкових перевірок.

По-друге, ФОПи на спрощеній системі можуть попрощатися зі ставкою єдиного податку 2%, оскільки з літа відновиться довоєнний режим, що означає повернення до сплати 5% частки доходу. Також уряд планує побудувати сучасну систему адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через застосування спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям доведеться заплатити податки за свої квартири. Також ми повідомляли, який податок треба заплатити при першій реєстрації машини в 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.