Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть не платити податки за деякі доходи – в яких випадках

У Податковому кодексі України визначено чотири випадки, які звільняють від декларування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли можна не подавати декларацію про доходи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щомісяця українці, які є платниками податку, повинні самостійно здійснювати подання звітної декларації про доходи за попередній період. Але є випадки, коли здійснювати декларування немає потреби.

Деталі повідомила Державна податкова служба України.

Відповідно до законодавства, інформувати про отримані доходи й сплачувати з них обов’язкові платежі не потрібно, якщо кошти на рахунок надійшли:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу (визначено ст. 165 розділу 4 Кодексу); мова про державну матеріальну допомогу, винагороди й страхові виплати, державні премії та стипендії, компенсації тощо;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом 4 Кодексу;
  • від операцій продажу (обміну) рухомого/нерухомого майна, дарування, дохід від яких не оподатковується відповідно до розділу 4 Кодексу;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Нагадаємо читачам, що зазвичай граничний термін подання декларації за минулий місяць завершується 20-го числа включно наступного місяця. Але у січні час продовжено до 9 лютого, тож зауважте, що оплатити відсоток з доходу дозволено до 19 лютого 2023 року. Проте більшість експертів зазначають: намагайтеся завершити подання документів до 20 січня, як і завжди. Це спростить податковій перевірку звітності.

Які зміни в оподаткування заплановані на 2023 рік

В поточному році змінилися ліміти доходу для підприємців усіх груп, як і ставки єдиного податку, оскільки ці суми вираховують з розміру мінімальної заробітної плати. Так, ФОПи не можуть перевищувати наступні значення свого доходу:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1 167 мінімальних зарплат) – 3 група.

Також у 2023 році уряд має намір скасувати можливість користування спрощеною системою оподаткування, тобто сплатою 2% з доходу для підприємців 3 групи. Першими під зміни потрапили організатори лотерей, азартних ігор і парі, тобто букмекери. Вони вже не мають права на "спрощенку". Всім іншим ФОПам нададуть перехідний період, але варто пам’ятати, що повністю скасувати систему планують вже влітку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як впроваджуватимуть накопичувальну пенсійну систему в Україні. Також ми повідомляли, що повинні встигнути зробити ФОПи до кінця січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.