Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Власник AliExpress потрапив до списку спонсорів війни — в чому звинувачують бізнес

Розбиралися, яку діяльність веде китайська ТОВ "Алібаба.КОМ(РУ) та що свідчить про підтримку агресії РФ проти України

Фото: AliExpress, НАБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: AliExpress, НАБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Популярну китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, яка володіє AliExpress, внесли до списку міжнародних спонсорів війни. Бізнес звинувачують у тому, що він продовжує активну роботу в РФ.

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з протидії корупції.

У НАЗК зазначають, що на території Росії дуже популярний торговий майданчик AliExpress. Ним керує дочірня російська компанія з групи Alibaba "Алібаба.КОМ(РУ)", власником якої є зареєстрована в Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd.

"Станом на 2023 рік компанія продовжує роботу в Росії, надаючи міжнародний майданчик для продажу зарубіжних товарів. Прибуток ТОВ "Алібаба.КОМ(РУ)" за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько 160 млн доларів)", - уточнюють у агентстві.

Що продають в Росії

При цьому, за інформацією видання Reuters, на платформах Alibaba продають товари, виготовлені з незаконно придбаного мідного сплаву у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування (перебуває на тимчасово окупованій території Донецької області).

Як наголошують у НАЗК, Alibaba обмежує український контент на своїх платформах. У березні 2022 року китайська група компаній заблокувала українського стрімера за допис про війну. При цьому проросійські дописи на платформі не видаляють.

"Усі наведені факти можуть свідчити про те, що компанія підтримує російську агресію не лише фінансово, сплачуючи податки, а й ідеологічно", - додають в агентстві.

Відомий виробник алкоголю став спонсором війни

Як ми зазначали раніше, відому бермудську компанію Bacardi Limited внесли до переліку міжнародних спонсорів війни. Це трапилось через те, що вона продовжує вести бізнес в Росії та активно шукає там нових співробітників. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

"Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Bacardi оголосила про зупинку експорту у РФ і припинення вкладень у рекламу, але пізніше ця частина допису зникла з її офіційної заяви. Відтак компанія продовжила постачати свою продукцію у РФ на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії", – повідомляли в НАБУ.

Діяльність "Бакарди Рус"

Також відомо про те, що вихід низки провідних міжнародних власників алкогольних брендів з ринку РФ знизив конкуренцію і створив можливості для тих, хто залишився. Так, скориставшись ситуацією, російський підрозділ компанії "Бакарди Рус" імпортував товарів на 169 млн доларів за рік війни в Україні.

Згідно з даними на сайті Федеральної податкової служби РФ, прибутки "Бакарди Рус" у 2022 році зросли на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд, це на 206,5% більше, ніж 2021 року (1,5 млрд рублів), податку на прибуток до бюджету агресора сплачено на суму понад 12 млн доларів.

Таким чином, наголосили в НАЗК, Bacardi Limited "продовжує сплачувати значні податки до бюджету Росії, підтримувати її економіку та спонсорувати агресію проти України".

Раніше ми розповідали, що Raiffeisen Bank International внесли до переліку спонсорів війни в Україні. Також ми писали, які міжнародні банки продовжують працювати в Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.