Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З 1 жовтня запрацює "митний безвіз" – які переваги він пропонує бізнесу

"Митний безвіз" означає спрощення переміщення товарів між 36-ти країнами Європейського регіону: більше жодних черг на кордоні

Колаж: Pro Гроші

"Митний безвіз" допоможе полегшити бізнесу процедуру оформлення декларацій

Колаж: Pro Гроші

20 вересня відбувся онлайн-семінар під назвою "Приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту", у якому взяли участь близько півтори тисячі представників бізнесу. На зустрічі обговорили нові можливості, які стануть доступні для бізнесу з 1 жовтня.

Деталі повідомили на офіційному сайті Державної митної служби.

Вже з наступного місяця Україна приєднається до Конвенції про процедуру спільного транзиту та до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами міжнародних митних конвенцій. Всі переваги цього приєднання стануть доступні з 1 жовтня 2022 року.

Так званий "митний безвіз" означає, що Україна буде користуватися системою NCTS, яка пов'язує митні служби в країнах-учасницях конвенції та дозволяє спрощений обмін даними і товарами. Іншими словами, ця система приймає декларації про перевезення товарів в електронному вигляді.

Чому це важливо і як "митний безвіз" стане в нагоді українським підприємцям? Зараз на митниці існує проблема великих черг: щоб отримати дозвіл перетнути кордон, здійснюється оформлення транзитної декларації. Цей документ наразі складають безпосередньо в пункті пропуску, на що потрібно чимало часу.

Чим корисна система NCTS для підприємців

Не дивно, що утворюються великі черги, оскільки Україна завжди була на високих позиціях у рейтингу по кількості транзитних декларацій. З 1 жовтня, застосовуючи NCTS, компанії отримують можливість подавати декларації всередині країни, тобто перевірка товару буде відбуватися ще до того, як він опиниться на кордоні.

Після здійснення перевірки будуть закладені потрібні пломби, які на митниці потрібно лише прочитати по номеру штрих-кода. Погодьтеся, процедура набагато пришвидшує час очікування, а також економить кошти.

Отримуючи транзитні спрощення та інші додаткові полегшення умов Митного кодексу, українські компанії зможуть користуватися послугами відправки товарів щонайменше у 36 країн-учасниць Конвенції. Перехід є повністю добровільною процедурою. Якщо бізнес не захоче користуватися перевагами спільного транзиту, йому доведеться і надалі займати черги разом зі своїми однодумцями.

Але у Державній митній службі наголошують, що спрощення є абсолютно безкоштовними, і єдина потреба від українських компаній – це витратити трохи часу на вивчення нормативної бази, а також заповнення відповідної заяви.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ВР повернула акцизи на пальне. Також ми повідомляли виїзд дітей за кордон і які документи потрібно мати з собою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.