Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїзд дітей за кордон: що потрібно знати і які документи мати із собою

У Держприкордонслужбі пояснили, чи можуть діти виїхати за кордон без батьків

Фото: Unsplash, УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Які документи треба для перетину кордону

Фото: Unsplash, УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Багато українців досі змушені виїжджати за кордон, зокрема, це стосується і дітей, які можуть їхати до іншої країни з одним з батьків або взагалі без батьків. На цьому етапі виникає чимало запитань щодо того, які документи треба мати з собою і що потрібно знати.

Відповіді на ці запитання підготувала LIGA.Life спільно з Держприкордонслужбою.

Почнемо з того, що діти до 16 років можуть виїхати з країни в супроводі дорослих: батьків (або одного з батьків), найближчих родичів (бабусі, дідусі, повнолітнього брата чи сестри), інших осіб, яких уповноважили на це батьки.

Які документи потрібно для перетину кордону?

Діти до 18 років можуть перетинати кордон як за закордонним паспортом, так і за внутрішнім паспортом громадянина України.

Виїзд дітей до 16 років дозволений ще й за свідоцтвом про народження (у разі відсутності паспорта громадянина України).

Також батьки чи інші родичі повинні крім своїх документів мати документи, які підтверджують родинні зв’язки такої особи та дитини.

Наприклад, якщо дитина їде за кордон з бабусею (мама батька), то потрібен такий пакет документів: свідоцтво про народження дитини (або паспорт); паспорт бабусі; свідоцтво про народження батька дитини (син бабусі), з якого і буде видно зв'язок між бабусею і дитиною.

"За наявності цих документів дитина зможе перетнути український кордон, але врахуйте, що країна, до якої ви прямуєте, керується власним законодавством, і, можливо, за їхніми правилами цих документів буде недостатньо", – наголошують у ДПСУ.

Тож важливо заздалегідь дізнатися не лише умови виїзду з України, а й умови в'їзду до обраної країни. Необхідну інформацію можна пошукати на сайті Міністерства закордонних справ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, де українці можуть працевлаштуватися за кордоном.

Більше новин про закордонне життя можете шукати у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.