Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З 1 січня деякі підприємці зобов'язані встановити платіжні термінали – кого стосується

Уряд змінив правила безготівкових розрахунків для товарів та послуг у деяких населених пунктах

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частину торговців зобов'язали встановити платіжні термінали

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року торговці у містах, де живуть понад 25 тисяч людей, повинні забезпечити можливість розраховуватися за товари та послуги, які вони надають, без готівки. Тобто за допомогою електронних платіжних засобів, застосунків або терміналів.

Про це повідомили у пресслужбі ГПУ Державної податкової служби у місті Києві.

Це правило не стосується торговців – ФОП – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Також такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні. Перелік таких територій затверджений наказом Мінреінтеграції.

Ця норма встановлена постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 № 894 "Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)".

Водночас з 1 січня 2023 року визнається такою, що втратила чинність, постанова Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 року № 878 "Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів".

Уряд планує повернути довоєнні податки

Уряд України за підтримки Міжнародного валютного фонду планує відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики.

Так, найближчим часом до Верховної Ради подадуть законопроєкти, які наберуть чинності з 1 липня:

  • про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок;
  • про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • про забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Як відомо, компанії з оборотом до 10 млрд гривень мали змогу перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Так, замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%), вони сплачували 2% з доходу. Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували.

Раніше ми розповідали, який штраф може отримати ФОП, який розрахувався з рахунку для власних потреб. Також ми пояснювали, чому ФОПам не потрібно спішити платити податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.