Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОП розрахувався з рахунку для власних потреб – який штраф можна отримати

Пояснюємо особливості проведення операцій, пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ФОПи не можуть розраховуватися із особистих карток

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ФОПи І, II та III груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, які відкривалися для власних потреб, щоб проводити операції, пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Про це повідомляє LIGA ZAKON.

Річ у тім, що платники податків зобов'язані вести облік доходів та витрат на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

За неналежне ведення обліку доходів і витрат, згідно з Кодексом адміністративних правопорушень, можна отримати попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ж ФОП вже сплатив штраф за таке правопорушення і повторив його протягом року, то для нього передбачене покарання у вигляді накладення штрафу у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, платники єдиного податку несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

Коли повернуться довоєнні податки

Уряд України за підтримки Міжнародного валютного фонду планує відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики.

Найближчим часом до Верховної Ради подадуть законопроєкти, які наберуть чинності з 1 липня (структурний маяк кінець січня):

  • про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок;
  • про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • про забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Раніше ми пояснювали, що буде, якщо ФОПи не платитимуть податки. Також ми розповідали, як хочуть змінити правила для ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.