Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові бюджетні рахунки. Чому ФОПам не потрібно спішити платити податки

У багатьох податкових відкривають нові бюджетні рахунки на 2023 рік із 1 січня

Фото: УНІАН, Pexels . Колаж: Pro Гроші

Саме тому сьогодні в кабінеті платника податків не виходить провести сплату і не показують реквізити

Фото: УНІАН, Pexels . Колаж: Pro Гроші

Щороку на початок нового бюджетного періоду в органах Казначейства відкривають реквізити бюджетних рахунків для зарахування податків і зборів.

2023 рік не стає виключенням, тому з 1 січня органи Державної податкової служби розміщують реквізити бюджетних рахунків на 2023 рік. Деякі з них залишаться такими ж, як і у 2022 році (їх перевідкривають заново).

Про це повідомляє LIGA ZAKON.

Наразі вже є нові реквізити рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевих бюджетів по Івано-Франківській області, які діють з 1 січня 2023 року.

За рештою бюджетних рахунків потрібно слідкувати на сайті ДПС у розділі "Рахунки для сплати платежів".

Поки в ДПС змінюються реквізити, рекомендуємо трохи зачекати зі сплатою та провести її, коли реквізити підтягнуться в кабінет платника.

Коли повернуться довоєнні податки

Уряд України за підтримки Міжнародного валютного фонду планує відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики.

Найближчим часом до Верховної Ради подадуть законопроєкти, які наберуть чинності з 1 липня (структурний маяк кінець січня):

  • про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок;
  • про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • про забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Нагадаємо, що Верховна Рада 15 березня ухвалила законопроєкт, який запровадив 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану.

Компанії з оборотом до 10 млрд гривень мали змогу перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Так, замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%), вони сплачували 2% з доходу.

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита і податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До "норми" повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

У коментарі для Forbes голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев сказав, що норму, яка дозволяє компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно, скасують з 1 липня 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який новий вид податків можуть запровадити через війну. Також ми розповідали, яке покарання передбачається для ФОПів за несплату податків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.