Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові непорозуміння: чому ФОПу можуть заблокувати рахунок через ЄСВ

Практика показує, що борги зі сплати Єдиного соціального внеску часто виникають через помилки в деклараціях, поданих платниками

Фото: tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПу можуть заблокувати рахунок через борг по ЄСВ

Фото: tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям дозволили не сплачувати ЄСВ "за себе" в період воєнного стану і протягом 12 місяців після його скасування. Але в Кабінеті платника податків може відображатися борг, що стане причиною блокування рахунку виконавчою службою.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович в Telegram.

Єдиний соціальний внесок нараховують не щоквартально, а після подачі декларації з додатком по ЄСВ, яку платники формують за підсумками року. Під час війни, коли податкове законодавство часто змінюють, а пільги то скасовують, то повертають, особливо важливо правильно відображати нарахування по ЄСВ у звіті, щоб не виникало непорозумінь.

Повідомлення про блокування рахунку
Повідомлення про блокування рахунку
Фото: Telegram

Експерт розповів, що підприємці можуть отримувати повідомлення про блокування рахунку виконавчою службою у відповідь на запит податкової. І неважливо, що існує можливість добровільної сплати, адже часто причиною виникнення боргу є не відсутність платежів, а неправильні дані в декларації.

"Податковій до лампочки, через що виник борг. До виконавчої відправляють дані для його стягнення. А остання вже блокує рахунки", – зауважив Михайло Смокович.

Щоб перевірити себе, потрібно здійснити такий алгоритм дій:

  • зайти в Кабінет платника податків;
  • обрати меню "Стан розрахунків з бюджетом";
  • вказати 2023 рік;
  • клікнути на рядок з кодом 71040000.

Там відображаються операції з нарахування ЄСВ згідно з поданою декларацією. Зверніть увагу на стовпець "Податковий борг" в рядку 1 (Всього). Якщо там немає жодних сум, значить боргів не виникло. У разі наявності суми, обов’язково перевірте подану декларацію. Вірогідно, саме там допущена помилка.

Фахівець додав, що лише сплатити заборгованість буде замало, аби виконавча розблокувала рахунок. Потрібно повідомити податкову службу, яка вже надішле відповідний запит контролювальному органу. Тільки тоді можна сподіватися на зняття обмежень.

Що змінилося для ФОПів з 1 серпня

В Україні законопроєктом №8401 скасували деякі податкові пільги для підприємців. Зокрема і в питанні Єдиного соціального внеску. Так, повернулися штрафи за невчасне подання звітності та протермінування по сплаті. Але можна уникнути нарахування пені, якщо заплатити ЄСВ за 30 календарних днів після вимоги про стягнення штрафних санкцій.

Також ФОПам повернуть документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Це стосуватиметься підприємців, які припинили діяльність, і платників, що працюють з підакцизною продукцією, у сфері азартних ігор, надають фінансові/платіжні послуги.

Зрештою, Єдиний соціальний внесок залишився добровільною ініціативою для українців. Але потрібно пам’ятати, що наявність регулярних платежів означає збільшення страхового стажу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що підприємців чекають серйозні штрафи з 1 жовтня та розповідав, за яке порушення доведеться дорого заплатити. Також ми повідомляли, що в Україні оновили процедуру банкрутства під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.