Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які помилки роблять підприємці та як вони впливають на успіх

Досить важливо вміти подивитися на свій бізнес збоку, аби привнести в нього якомога більше нового

Фото: pexels, depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Підприємництво — це ризик без гарантій

Фото: pexels, depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Деякі бізнесмени, які лише починають свою справу, ставлять перед собою неправильні задачі та орієнтуються на помилкові ідеї.

Про це розповів власник та бренд-шеф власної сім'ї ресторанів Дмитро Борисов.

Пошук 100% гарантій

Підприємництво — це завжди ризик. Гарантії в цьому крихкому світі бути не може. Підприємництво починається з дуже простої думки: "В будь-який момент може трапитися, що завгодно. Все може піти не за планом. Але іноді це навіть на краще: чергове випробування може відкрити нові можливості".

"Відповідальність — це свобода. Свобода — це відповідальність. Для мене це базовий принцип бізнесу. Я фокусую свою увагу на пошуках можливостей, а не на пошуках примарних гарантій", – говорить експерт.

Страх критики

Кожен підприємець — творець, який створює продукт, сервіс або цінність, і якщо він це робить ефективно, то отримує за це винагороду у вигляді прибутків.

Але ця система не буде існувати без того, для кого ми цю цінність створюємо. Саме тому кожен з тисяч ваших гостей буде оцінювати ваш продукт, а отже зʼявиться і той, кому все катастрофічно не сподобається.

Задача підприємця в такій ситуації – витримувати емоційну дистанцію. Важливо сприймати негативні відгуки не як керівництво до дій, а як матеріал для роздумів.

"Якщо щодня ви продаєте 200 порцій борщу, але раптом до вас в гості прийшла подруга чи кума і сказала, що "їла й смачніше", це не означає, що потрібно терміново міняти рецепт. Це нормально — бути різними та обирати різне. Якщо вам вистачає ваших гостей, ви все робите правильно", – каже Дмитро Борисов.

Відсутність розуміння власних амбіцій

Іноді підприємці ще на початку хочуть знати, коли вони повернуть інвестиції. Однак так не має бути.

"Невже ви починаєте бізнес для того, щоб кілька років попрацювати та просто повернути вкладені гроші, тобто повернутися до точки "нуль"? Набагато більш корисні питання: "Скільки років я хочу займатися цим бізнесом? Яких фінансових цілей хочу досягнути? Які власні амбіції хочу реалізувати?", – зазначає експерт.

Тунельне мислення

У бізнесі досить багато рутини. В якийсь момент може виникнути відчуття, що все рухається по колу.

Але найцікавіше починається саме тоді, коли ви робите те, що не робить ніхто. Для цього варто подивитися на свій бізнес збоку. Зробіть те, на що чекають гості, але зробіть це по-новому.

Синдром самозванця та хибні авторитети в голові

"У кожного з нас в голові є голос або образ когось, хто нас ніби оцінює. Ресторанний критик, фудіз, друзі або геніальний шеф, який жив 100 років тому. І ми ніби намагаємося їм довести, що ми чогось варті. Я дуже добре пам’ятаю свої перші роки в ресторанній справі. "А він точно шеф?", "Та це ж все маркетинг", "Не вразило". Це те, що я чув про себе регулярно", – говорить Дмитро Борисов.

Тому варто розуміти, що немає успіхів та провалів, а є тільки шлях, де ви маєте бути собою, додає експерт.

Раніше ми розповідали, як змінюється бізнес під час війни та чого чекати українцям. Також ми писали, які сфери є та будуть прибутковими в умовах війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.