Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Живуть за новими правилами: як змінюється бізнес під час війни і чого чекати українцям

Розповідаємо, що відбуватиметься з бізнесом до кінця 2023 року та чого очікувати українцям

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чого очікує бізнес від 2023 року

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На українських підприємствах у найближчий рік ймовірно, відбудеться скорочення чисельності штату працівників. Водночас деякий бізнес планує підвищення зарплат.

Про це йдеться у звіті "Ділові очікування підприємств України" за підсумками I кварталу 2023 року.

Зазначається, що респонденти підприємств усіх видів діяльності все ще очікують на зменшення кількості працівників. Водночас третій квартал поспіль прогнозується сповільнення темпів скорочення персоналу: баланс відповідей — "мінус" 16,4% (у IV кварталі 2022 року — "мінус" 20,1%).

Найбільш оптимістичні сподівання щодо стабілізації економіки на фоні війни зберігають підприємства добувної промисловості та сільського господарства, тоді найпесимістичніші очікування у підприємств будівництва.

За даними НБУ, учасники опитування очікують, що у майбутньому витрати на оплату праці одного найманого працівника дещо зменшаться: баланс відповідей — 35,3% порівняно з 39,0 у IV кварталі.

За інформацією НБУ, в опитуванні, яке тривало з 30 січня по 28 лютого 2023 року, взяли участь 644 підприємства з 21 регіону країни.

Яка сфера бізнесу практично не заробляє під час війни

Ми вже писали, що погано на сьогодні в Україні працює маркет нерухомості. Небагато людей хоче купувати, але чимало громадян продають, а саме ті, хто виїхали й ті, кому, можливо, не вистачає грошей.

Однак ринок нерухомості ще почне зростати, адже хтось має все-таки купити цю оселю. Також в матеріалі ви можете прочитати про той бізнес, який точно вам принесе доходи.

Що зараз відбувається на ринку праці

На ринку праці в Україні з кожним днем з'являється усе більше вакансій. На фоні зростання кількості вакансій на ринку праці зростає і середня зарплата. Так, зараз найбільше платять таким фахівцям:

  • медіабайєрам – 52,5 тисячі грн;
  • водіям-міжнародникам – 40 тисяч грн
  • бізнес-аналітикам – 32,5 тисячі грн;
  • арматурникам, рихтувальникам, рієлторам – 30 тисяч грн;
  • вебдизайнерам, автоелектрикам, дизелістам, інженерам з гарантій – 27,7 тисячі грн;
  • категорійним менеджерам – 26 тисяч грн;
  • 3D-візуалізаторам, автомеханікам, виконробам, висотникам, дизайнерам інтер'єру, зубним технікам, менеджерам з розвитку, менеджерам ЗЕД, менеджерам операційної діяльності, менеджерам проєктів, програміста ЧПУ, фахівцям з каменеобробки, фінансовим аналітикам – 25 тисяч гривень.

Раніше ми розповідали, як підприємцям-початківцям отримувати високі прибутки.Також ми писали, які сфери бізнесу будуть прибутковими навіть під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.