Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПів не штрафуватимуть за відсутність РРО? Що відомо про зміни для бізнесу

Урядовий законопроєкт №8401 зазнав вагомих змін у питаннях штрафів за невикористання РРО і планових перевірок податковою

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні не будуть штрафувати за відсутність РРО до 1 жовтня

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Законопроєкт №8401, який мав вступити в силу 1 липня, але досі не затверджений, знову зазнав оновлень тексту. Парламентарі вирішили внести поправки в питання санкцій підприємцям за невикористання реєстратора розрахункових операцій.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

Документ у новій редакції затвердили вранці 30 червня на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, але він ще повинен прости голосування у Верховній Раді. На думку Железняка, внесені зміни можуть бути неприйнятними для МВФ, адже ними порушать одразу три вимоги. Перша – щодо терміну впровадження скасування спрощеної системи оподаткування (2% для ФОПів) не з 1 липня, а з 1 серпня.

Ще два пункти стосуються мораторію документальні планові перевірки суб’єктів господарювання і повернення штрафів за відсутність РРО. Оновлена редакція звільняє від відповідальності за порушення вимог у сфері РРО всіх підприємців, які вчинили порушення у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Тобто формально санкції повернуться лише у жовтні, а не в серпні.

Щодо перевірок, їх податкова зможе проводити щодо платників податків, які здійснюють діяльність у сфері:

  • виробництва та/або реалізації підакцизної продукції (тютюнових виробів, алкогольних напоїв);
  • організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • надання фінансових, платіжних послуг.

Кому можна не встановлювати РРО

Видача фіскальних чеків передбачена не для всіх підприємців. Бухгалтер Михайло Смокович розповів, представникам якого бізнесу можна не переживати через відсутність касового апарату. По-перше, мова про ФОПів, які ведуть діяльність на територіях активних бойових дій. Штрафів від податкової для них не буде.

По-друге, без РРО можуть працювати підприємці 1 групи, а саме особи, які функціонують на ринку чи надають побутові послуги, при цьому не мають у штаті найманих співробітників.

"Якщо кошти за надані послуги чи продані товари надходять виключно на рахунок ФОПа за реквізитами IBAN, то РРО можна не використовувати. Це стосується практично усіх айтішників, фрілансерів, які віддалено працюють на компанії", – зауважив Смокович.

Водночас, за словами фахівця, без касового апарату не обійдуться ФОПи, які мають інтернет-еквайринг. Але в разі отримання коштів за послуги через дистанційні канали прийому оплати РРО не потрібен.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінюють правила сплати податків і розповідав, яке нововведення з'явиться з 1 липня. Також ми повідомляли, за що в Україні каратимуть роботодавців штрафом до 200 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.