Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться е-резидентство: що це таке і як допоможе нашій економіці

Під час повномасштабної війни держбюджет особливо потребує поповнення для підтримки економіки, тому держава знаходить шляхи для розвитку бізнесу

Фото: НБУ, "Дія", Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноземці зможуть набути е-резидентства на особливих умовах

Фото: НБУ, "Дія", Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ідею електронного резидентства в Україні розвивали ще до повномасштабного вторгнення РФ. Але після початку воєнного стану процес розробки законопроєкту пришвидшився і врешті наприкінці вересня комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити цей документ.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, що ж дасть Україні проєкт №5270 і які можливості розкриваються перед нами та іноземцями і їхнім бізнесом.

Що таке резидентство

Існує поняття податкового резидентства та нерезидентства, яке визначає, в бюджет якої країни особа має сплачувати податки. Так, резидентами України можуть бути:

  • громадяни України;
  • громадяни України, які тимчасово перебувають за кордоном;
  • іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають документ на постійне місце проживання в Україні.

Власне законопроєкт про е-резидентство пропонує, щоб іноземці чи особи без громадянства, які фізично не перебувають в Україні, могли отримати елетронне резидентство і вести тут бізнес онлайн і сплачувати податки в український бюджет. У пояснювальній записці законопроєкту йдеться про те, щоб змінити систему Податкового кодексу і прописати в ньому це поняття, визначити умови ведення бізнесу таким способом, його оподаткування і перевірок.

Як відбуватиметься реєстрація

Щоб відкрити бізнес в Україні, іноземцю достатньо буде зареєструватись в "Дії" і потім проходити процедури реєстрації онлайн. При цьому їхати сюди потреби немає. В Міністерстві цифрової трансформації України пояснили, що ми не перші, хто застосовує такі методи. Цей досвід вже є в Естонії, де статус е-резидентів мають приблизно 100 000 осіб.

Переважно така можливість буде зручною для IT-спеціалістів. Щойно законопроєкт приймуть, відкривати можна буде ФОП 3-ї групи зі спрощеною системою оподаткування. Нардеп Ярослав Железняк, який є одним із ініціаторів проєкту, пояснив, як відбуватиметься реєстрація такого ФОПу:

  • фахівець реєструється у "Дії" та проходить фінансову та безпекову перевірку;
  • якщо все добре, він стає електронним резидентом – по факту, електронним платником єдиного податку на 3 групі без ПДВ та отримує електронний цифровий підпис;
  • далі відкриває дистанційно рахунок у банку (і саме банк буде податковим агентом для е-резидента);
  • працює та сплачує податок – 5% від доходів в рамках ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту – 15% (але тільки зовнішні контракти з експортом послуг).

Нардеп додав, що всі документи будуть вестись в електронній формі, всі листування з податковою службою також будуть онлайн, а всі розрахунки – безготівковими.

При цьому не зможуть стати е-резидентами такі особи:

  • громадяни країни-агресора РФ;
  • внесені в "чорний список" FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей);
  • особи, які мають дохід в Україні (окрім пасивного).

Весь цей механізм має запрацювати вже з 2023 року. Як зазначають автори законопроєкту, податки від підприємницької діяльності іноземців в Україні допоможуть збільшити валовий внутрішній продукт, надходження до державного бюджету та загалом підтримати економіку країни, що веде війну та потребує багато грошей на відновлення.

Більше можливостей стало і для українських підприємців

Раніше ми розповідали, що під час повномасштабної війни для підтримки бізнесу з'явилися гранти і фінансові допомоги від урядових та міжнародних неурядових організацій. Зокрема, однією з наймасштабніших є програма "єРобота".

Основна її мета – збільшити кількість робочих місць та підприємств в Україні, за рахунок того, що бізнесменам надають гранти на власну справу. Наприкінці вересня ця програма розширилась. Ми пояснили, куди ще тепер можна витрачати грантові гроші.

Крім того, ми писали, як ветеранам отримати допомогу на власну справу і який бізнес активно продають українці, а який купують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.