Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки в Україні: скільки платитимуть ФОПи у 2023 році

Розповідаємо, як українські підприємці сплачуватимуть податки у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як підприємці сплачуватимуть податки у 2023-му

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податки в Україні потрібно сплачувати навіть під час війни. Тож, як підприємці сплачуватимуть податки у 2023 році?

Про це повідомляє Головне управління ДПС у Львівській області.

Ліміти доходу та ставки єдиного податку

Граничний обсяг доходу для платників єдиного податку розраховується з мінімальної заробітної плати, яку встановлено на 1 січня звітного року. Наразі розмір мінімальної зарплати становить 6 700 гривень. Тобто, розмір річного доходу для ФОПів не повинен перевищувати:

  • для першої групи – 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат);
  • для другої групи – 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат);
  • для третьої групи – 7 818 900 гривень (1167 мінімальних зарплат).

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках до прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Прожитковий мінімум в Україні наразі становить 2 684 гривень. Щодо платників другої групи, то для них ставки єдиного податку встановлюються у відсотках до розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року.

При цьому ставки єдиного податку не можуть бути більше ніж 10% прожиткового мінімуму для першої групи ФОП та 20% мінімальної заробітної плати для другої групи ФОП. Тобто, максимальний місячний розмір єдиного податку для ФОПів становить:

  • для першої групи – 268,4 грн;
  • для другої групи – 1 340 грн.

Для платників третьої групи встановлені дещо інші правила, вони можуть обирати між двома ставками, а саме:

  • 3% доходу у разі сплати ПДВ;
  • 5% доходу.

Також вони можуть скористатися правом сплачувати 2% від загального доходу без обмеження доходу. Це пільгова ставка, яка встановлена на час воєнного стану, але буде скасована до липня 2023 року.

Як підприємцю, якого мобілізували, сплачувати податки

У разі, якщо ФОПа мобілізували, то на період служби він звільняється від сплати податків та подачі звітності за цей період. Однак для цього потрібно подати відповідну заяву в податкову та копію військового квитка, або копію іншого документа від військкомату із вказанням даних про призов по мобілізації.

Раніше ми розповідали, хто з українців повинен самостійно сплачувати податки за деякі види доходів. Також ми писали, які зміни в податковій системі приніс 2023 рік. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.