Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні частково скасували "спрощенку" – хто платитиме більше податків

Верховна Рада вирішила припинити дію податкових пільг для частини українського бізнесу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували пільги для грального бізнесу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасують податкові пільги для грального бізнесу. Відповідний законопроєкт №8079 прийняла Верховна Рада у другому читанні.

Про це повідомив нардеп та автор законопроєкту Ярослав Железняк в Telegram.

Проголосували за цю ініціативу 303 нардепи.

"В фінальній редакції він вступає в силу одразу і з наступного дня весь гральний бізнес повинен перейти на повну ставку оподаткування", – написав нардеп 12 січня.

Він зазначив, що тепер документ повинні затвердити в Офісі президента.

Законопроєкт пропонує припинити надання необґрунтованих пільг для організаторів азартних ігор, лотерей і парі. Автори документа пояснюють, що відмовитися від таких пільг потрібно тому, що з 1 січня по 31 серпня 2022 року суб'єкти господарювання, що займаються організацією та проведенням азартних ігор, лотерей, парі (букмекерське парі, парі тоталізатора), та які згодом перейшли на спрощену систему оподаткування, загалом сплатили 174 млн грн податку на прибуток підприємств, 0,3 млн грн податку на додану вартість та 0,1 млн грн земельного податку.

А з моменту переходу на спрощену систему ці ж суб’єкти сплатили лише 13,4 млн грн єдиного внеску, хоча і продовжували активно вести свою діяльність.

Які податки платять ФОПи в Україні

Станом на початок 2023 року ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках до прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Прожитковий мінімум в Україні наразі становить 2 684 гривень. Щодо платників другої групи, то для них ставки єдиного податку встановлюються у відсотках до розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року.

При цьому ставки єдиного податку не можуть бути більше ніж 10% прожиткового мінімуму для першої групи ФОП та 20% мінімальної заробітної плати для другої групи ФОП. Тобто, максимальний місячний розмір єдиного податку для ФОПів становить:

  • для першої групи – 268,4 грн;
  • для другої групи – 1 340 грн.

Для платників третьої групи встановлені дещо інші правила, вони можуть обирати між двома ставками, а саме:

  • 3% доходу у разі сплати ПДВ;
  • 5% доходу.

Також вони можуть скористатися правом сплачувати 2% від загального доходу без обмеження доходу. Це пільгова ставка, яка встановлена на час воєнного стану, але буде скасована до липня 2023 року.

Раніше ми писали про те, що українці повинні самостійно доплатити податки з деяких видів доходів. Також ми розповідали, коли уряд планує повернути довоєнні податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.