Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошта хоче отримати обмежену банківську ліцензію – що це дасть українцям

Вдалося підготувати і зареєструвати в парламенті законопроєкт про розвиток фінансової інклюзії

Фото: Google Maps

Укрпошта зможе надавати банківські послуги

Фото: Google Maps

Укрпошта планує створити Поштовий банк, отримавши обмежену банківську ліцензію. Для цього необхідно ухвалити законопроєкт №12044, внесений у Верховну Раду 19 вересня. Цей документ передбачає розвиток фінансової інклюзії, тобто можливість кожній компанії пропонувати клієнтам банківські послуги.

Деталі розповів генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський в Telegram-каналі.

Банківська ліцензія для Укрпошти


Про бажання створити власний Поштовий банк говорили давно, але в українському законодавстві не було визначених механізмів надання стороннім компаніям фінансових повноважень. Тому спільними зусиллями НБУ, ВРУ, Офісу Президента, Укрпошти вдалося підготувати спеціальний законопроєкт. Він відкриє шлях до початку роботи Поштового банку і не тільки.

"Це дуже важлива новина напередодні зими, коли через атаки ворога на енергетичну інфраструктуру можуть виникнути проблеми з наданням фінансових послуг, особливо в прифронтових та сільських районах. Можуть, але тепер я впевнений, що не будуть", – констатував Ігор Смілянський.

За словами гендиректора Укрпошти, ініціативу підтримують Міністерство інфраструктури, Міністерство економіки та Міністерство фінансів, тому є велика ймовірність швидкого ухвалення пропозиції. Це допоможе вирішити проблему надання банківських послуг в регіонах і невеликих населених пунктах.

Що передбачає законопроєкт


Згідно з документом, стати оператором фінансової інклюзії, тобто отримати повноваження надавати лімітовані банківські послуги, зможуть будь-які компанії. Це означає, що послуги поширяться на 100% території України, адже відділення Укрпошти є буквально всюди. А станом на 2024 рік банківські установи і банкомати присутні лише в 4% населених пунктів.

У разі схвалення законопроєкту Поштовий банк буде:

  • пропонувати клієнтам більшість банківських послуг, окрім кредитування великих юридичних осіб і здійснення певних валютних операцій;
  • відповідати всім нормативам Національного банку;
  • страхувати кошти клієнтів у Фонді гарантування вкладів;
  • надавати послуги вдома і в умовах відсутності світла/зв’язку.

Щодо останнього пункту, то дуже важливо забезпечити максимальну кількість людей доступом до банківських можливостей, враховуючи чисельність осіб з інвалідністю в Україні. Плюс не буде зайвим функціонування Поштового банку в періоди відключень електроенергії, бо чимало відділень фінансових установ у містах закриваються, коли немає світла.

До речі, паралельно з ухваленням законопроєкту розроблятимуть постанову про передачу PINBank Укрпошті. Отже гроші російських олігархів опиняться в розпорядженні українців і працюватимуть на користь відновлення інфраструктури.

Раніше сайт Pro Гроші писав, Укрпошта запустила незвичайний конкурс для громадян. Також ми повідомляли, що банки можуть списати кредити деяким українцям і розповідали, кому "пробачають" борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.