Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки можуть списати кредити деяким українцям: кому "пробачають" борги

Існує практика часткового чи повного списання кредитної заборгованості на підставі неплатоспроможності

Фото: Pro Гроші

Відділення ПриватБанку в Україні

Фото: Pro Гроші

Банки в Україні можуть піти назустріч клієнтам і пробачити їм борги. Це видається нереальним, але на практиці трапляється часто. Бо невигідно обслуговувати безнадійні кредити, які негативно впливають на репутацію банку і погіршують його фінансовий стан.

Сайт Pro Гроші розповідає, кому можуть списати кредитну заборгованість.

Причини списання боргів


В житті можуть з’явитися непередбачувані обставини, які унеможливлюють регулярне погашення тіла кредиту, відсотків, штрафів і пені. Коли настає безвихідна ситуація і ви розумієте, що не в змозі повернути борг, єдиний вихід – домовитися про його списання.

Це означає, що клієнта фінансової установи повністю або частково звільнять від обов’язку сплачувати позику. В першому випадку анулюють всі грошові зобов’язання перед банком, у другому – комісію, збори чи якусь частину кредиту.

Рішення на користь клієнта (чи навпаки) ухвалюється після ретельного аналізу фінансової ситуації. У разі виявлення обставин, які свідчать про скрутне матеріальне становище і неможливість повернення боргу, банк задовольнить звернення. Адже рентабельніше списати безнадійну позику, ніж чекати покращення ситуації.

Причинами пробачити борги українців можуть бути:

  • втрата працездатності (не часткова, а постійна);
  • тяжке захворювання, яке унеможливлює фізичну діяльність;
  • стихійне лихо чи надзвичайна ситуація, наприклад, війна;
  • смерть одного з позичальників, якщо він значно впливав на платоспроможність і рівень доходів родини;
  • закінчення трирічного строку позовної давності по кредиту;
  • відсутність майна, яке можна використати для погашення боргу.

Банкам невигідно залишати в себе безнадійні кредити, адже це призводить до появи внутрішніх негараздів. Наприклад, до погіршення репутації чи недовіри з боку інвесторів. Тому установи ліквідовують або продають заборгованості клієнтів, аби позбутися фінансового тягаря.

Кредитні пільги в Україні


Після початку війни в українське законодавство внесли зміни, які передбачають певні пільги для військових і не тільки. Зокрема на період служби мобілізовані українці звільняються від обов’язку сплачувати відсотки по кредиту, штрафи за протермінування і пеню. Їм потрібно лише вчасно погашати основне тіло позики.

А цивільних громадян звільнили від зобов’язання покривати штрафні санкції за невчасні платежі. Вони досі повинні регулярно погашати заборгованість, в тому числі по відсотках, але фінансове покарання не передбачене. Це стосується нарахувань за споживчими/готівковими угодами після 24 лютого 2022 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що поліція може отримати доступ до банківської інформації та розповідав, що зміниться для українців. Також ми повідомляли, які наслідки для порушника за несплату адміністративного штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.