Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть по-новому сплачувати податки? Що зміниться з 1 квітня

Розповідаємо, які зміни відбудуться для платників податків вже незабаром

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для платників податків з 1 квітня 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 квітня 2023 року в Україні набуде чинності закон, який визначатиме загальні принципи роботи платіжних систем.

Про це повідомляє Державна податкова служба.

Які саме зміни відбудуться

Новий Закон України №2888 передбачатиме облік електронних гаманців та рахунків, які були відкриті для платників податків небанківськими постачальниками.

З 1 квітня 2023 року українці зможуть сплачувати податки та збори у готівковій або безготівковій формі, зокрема за допомогою електронних та цифрових грошей. Звісно, окрім випадків, які передбачені Митним кодексом.

"Закон передбачає загальний порядок виконання платіжних операцій, встановлює винятковий перелік платіжних послуг та порядок їх надання. А також загальні принципи функціонування платіжних систем, випуску та використання електронних та цифрових грошей", – йдеться у повідомленні.

При цьому платники податків не зможуть за допомогою електронних грошей сплачувати єдиний внесок та поповнювати єдиний рахунок.

У ДПСУ зазначили, що за неподання інформації відповідним органам про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців, небанківським постачальникам послуг загрожує штраф у розмірі 680 гривень.

Також такі постачальники платіжних послуг можуть бути оштрафовані за здійснення видаткових операцій по електронних гаманцях до того, як отримали повідомлення від контролюючого органу про взяття рахунку на облік. Сума штрафу має бути не менше, ніж 1 700 гривень.

Як сплачувати податки на нерухомість у 2023 році

В Україні оновили правила сплати податків на нерухомість, згідно із якими, українцям не потрібно сплачувати податки на житло, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

У 2023 році власники квартир від 60 квадратних метрів та приватних будинків від 120 квадратних метрів сплачуватимуть податки за період 2022 року. Розмір податку становитиме 97,5 грн за квадрат.

Також оновилася й форма декларації. Вона доповнена інформацією щодо:

  • місця розташування об’єктів оподаткування;
  • користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України.

Раніше ми розповідали, як студенту отримати податкову знижку. Також ми писали, що деяким українцям потрібно сплачувати податки за підробіток. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.