Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без паніки: чому ФОПи не можуть зайти в Електронний кабінет по ключах ЕЦП

Підприємцям не варто панікувати, адже більшість помилок з ключем ЕЦП можна виправити без зайвих проблем

Фото: tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

При вході в Електронний кабінет платника податків можуть бути помилки

Фото: tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для входу в Електронний кабінет платника податків фізичні особи-підприємці використовують ЕЦП. Може статися, що на екрані з’явиться помилка, яка не дасть увійти в особистий кабінет. Є кілька причин такого збою і більшість можна виправити.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Електронний цифровий підпис формується у вигляді файлового документу. На сторінці входу підприємці повинні обрати свій АЦСК (Акредитований центр сертифікації ключів), завантажити сам файл і ввести пароль. У разі невдалої спроби найпоширеніша причина – в одному зі вказаних параметрів. Помилки бувають такими:

  • "Порушення протоколу";
  • "Сертифікат не знайдено (51)";
  • "Виникла помилка при відкритті особистого ключа (24)";
  • "Сертифікат пошкоджений або не може бути використаний (50)".

Розглянемо детальніше вказані помилки. Порушення протоколу означає, що не працює сервер податкової. На це ФОПи вплинути ніяк не можуть, тож залишається тільки чекати, поки проблему виправлять.

Якщо на екрані з’являється повідомлення про відсутність сертифікату, значить ви просто неправильно вибрали АЦСК, тобто центр, який видав файловий ключ. Потрібно правильно його вказати і повторити спробу.

У разі помилки при відкриття ключа причиною може бути невірно введений пароль. Якщо ви просто помилилися під час набирання знаків, то нічого страшного немає. Але коли забули і не можете згадати пароль – ситуація складніша. Відновити його, як вхід до акаунту в соціальній мережі, неможливо.

"Вихід лише один – генерувати новий ключ. Плюсом є безмежна кількість введення невірних паролей для більшості АЦСК. Можна позгадувати", – уточнив Смокович.

Нарешті, у випадку пошкодження сертифікату єдиний можливий варіант – створити новий ключ. Ця помилка означає, що закінчився термін дії, адже зазвичай ЕЦП генерують лише на 1 рік. Деякі АЦСК дозволяють їх продовжувати в режимі онлайн, але в основному така опція недоступна у більшості центрів.

Як згенерувати ключ у Приват24

Дуже багато підприємців користуються файловими ключами від ПриватБанку. Термін дії таких ЕЦП – 1 рік, тож варто слідкувати за датами, щоб одного дня не побачити помилку на сторінці входу в Електронний кабінет платника податків. Якщо термін закінчився, потрібно згенерувати новий файл, що робиться дуже просто і швидко. Варто здійснити такий алгоритм дій:

  • авторизуватися у Приват24;
  • зайти у меню "Сервіси";
  • обрати пункти "Бізнес" та "Електронний цифровий підпис для фізичних осіб";
  • підтвердити правильність персональних даних;
  • створити пароль для нового ЕЦП;
  • підтвердити дію у мобільному додатку.

Після цього файл автоматично завантажиться на комп’ютер. Його можна одразу використовувати за призначенням. Зверніть увагу, що на сторінці входу в Електронний кабінет платника після вводу пароля з’являється інформація про термін дії ЕЦН.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ФОПи в Україні можуть перейти на польську модель податків і розповідав, як виростуть ставки. Також ми повідомляли, що податкова запустила новий додаток для ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.